Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nabavite kokice"

Tko je kriv za poraz? "Ja nikad nisam podbacio u Zagrebu", "Provest ćemo analize u HDZ-u"

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/2 >>
Predsjednički izbori glavna su tema i na prijemu Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba povodom proslave pravoslavnog Božića.

Zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić komentirao je poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i odgovorio na pitanje zašto je predsjednica imala loš rezultat u Zagrebu:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sasvim ozbiljan Juričan napisao Bandiću ljubavno pismo: "Ti si sada moja misija. Ti si moj novi Ivica Todorić... Rezaču etiketa, gotovo je" Slika nije dostupna U svom stilu Bandić uzrujano odgovarao na pitanja o Grabar-Kitarović: "Ne, vi ćete pobijediti!"

"Ja još nisam imao loš rezultat. Ja nikad nisam podbacio u Zagrebu", rekao je Bandić i dodao: "Najpametniji nauče iz grešaka drugih, manje pametni iz svojih grešaka. Izbori su gotovi, treba čestitati pobjedniku", rekao je Bandić.

Novinari su zagrebačkog gradonačelnika upitali i je li mogao više pomoći Grabar-Kitarović.

"O tom, potom. Ima vremena", rekao je Bandić.

Bratoubilački rat u HDZ-u?

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nema dojava da je sinoć počeo bratoubilački rat u HDZ-u nakon poraza Kolinde Grabar-Kitarović i kaže da u stranci nema drame. Ipak priznaje da u stranci ima nezadovoljnih.

"Ulagali smo sve napore, osobito predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, da naša kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović postigne uspjeh, rekao je Grlić Radman dodavši kako je u životu tako da može biti samo jedan pobjednik.

"Kad pogledate rezultate, predsjednica je bila jako blizu. Mi ćemo napraviti analize, ocijeniti sve aspekte i vidjeti je li moglo biti bolje i u čemu se pogriješilo", rekao je Grlić Radman uoči svečanog božićnog prijema Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Smatra kako za rezultate na predsjedničkim izborima nitko u stranci nije pogriješio.

Na upit o mnogo pretendanata na mjesto predsjednika HDZ-a, Grlić Radman je napomenuo kako je demokratsko pravo svugdje u demokratskom svijetu da bude što više osoba koje pretendiraju na mjesto predsjednika.

Ja poduprem predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, istaknuo je. To su vaše tvrdnje, rekao je na novinarsko pitanje traje li u HDZ-u od sinoć "bratobilačkirat". Nema drame, u HDZ-u ima mjesta za svakoga, poručio je.

Smatra kako pozicija Anreja Plenkovića u HDZ-u nije ugrožena, jer svatko onaj koji promišlja, tvrdi, vidjet će da "mi u ovom trenutku nemamo boljega premijera".

Treba gledati i vanjskopolitičku poziciju Hrvatske, a mi jako dobro stojimo, rekao je dodavši kako nije samo pitanje voditi jednu stranku nego i državu te promicati hrvatske nacionalne interese u Europi i svijetu.

U stranci, kao i u životu i obitelji, uvijek imate nezadovoljnih i zadovoljnih, odgovorio je na pitanje ima li nezadovoljnika u HDZ-u.
 

"Ima nezadovoljnih"

 

I prvi čovjek MUP-a Davorin Božinović komentirao je stanje u HDZ-u nakon poraza njihove kandidatkinje.

Božinović je izjavio da će u HDZ-u provesti analize nakon predsjedničkih izbora s ciljem pronalaska razloga, a ne krivca, kako se iste greške ne bi ponovile na parlamentarnim izborima.

"Mi ćemo provesti analize sa svrhom, ne pronalaženja krivca, nego razloga. Sigurno da razloga ima više. Cilj tih analiza i zaključaka jest da izađemo jači iz svega, da ono što se pokazao kao možda neki nedostatak u ovoj kampanji, ne ponovimo na parlamentarnim izborima", rekao je Božinović uoči svečanog prijema u povodu pravoslavnog Božića koji su organizirali Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

S obzirom da je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izgubila na ovim predsjedničkim izborima, Božinović ne smatra da će unutarstranački izbori biti kraj za aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

"Andrej Plenković je izvukao iz potpuno izgubljene situacije 2016. godine, ne samo da ga je konsolidirao u organizacijskom smislu, već je dobio parlamentarne, lokalne i većinu na europskim izborima. Ovo su također izbori u kojima se angažirao, ali ovo su jednako tako i personalni izbori", kazao je Božinović koji je i međunarodni tajnik HDZ-a.
 

"Uzmite kokice"

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u ponedjeljak da je na predsjedničkim izborima pobijedio kandidat koji je bio dobar kandidat, zato što je odradio dobro kampanju i zato što je od početka do kraja kampanje pokazao kakav će biti predsjednik.

Stanje u HDZ-u

Milanović je u svom govoru jučer jasno je rekao kakav će biti predsjednik i da će biti predsjednik svih građana i građanki Republike Hrvatske, istaknula je.

"Veseli me da će Hrvatska ići drukčijim putem", rekla je dodavši kako je zadnjih dana bila "deprimirana zbog mogućnosti da ćemo imati još pet godina estradizaciju predsjednika Republike".

Smatra kako buduća suradnja predsjednika Republike i predsjednika Vlade može biti odlična. Svatko od njih zna koje je njihovo polje djelovanja, rekla je Mrak Taritaš i ustvrdila da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović četiri petine svoga mandata napadala Vladu.

Ustvrdila je i da Milanović nema masku. Držat će se svog polja djelovanja, a kako će se premijer Plenković držati svog polja djelovanja, to će biti dobra suradnja, naglasila je Mrak Taritaš.

Ocijenila je kako je smisao i cilj imati jednu pristojnu zemlju pa je važno zatomiti svoje karaktere.

Na upit što znači Milanovićeva pobjeda za parlamentarne izbore, odgovorila je kako treba vidjeti "lovi li više jedna ili dvije mreže". Svaki izbori su pitanje emocija, ideja, pa je potrebno napraviti dobitnu kombinaciju i vidjeti što je bolja opcija, rekla je Mrak Taritaš.

Smatra kako će se nakon poraza HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima "sada oni u HDZ-u svi prati" te da nitko neće imati veze s porazom. Za sve će okrivit predsjednicu, a sad za poraz već okrivljuju gospodina Škoru, ustvrdila je Mrak Taritaš.

"Nabavite kokice i gledajte što će se događati", kazala je. (MT/Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene