Obavijesti Pretražite Navigacija
Prema preporukama

Božinović otkrio zašto su napravljene korekcije granica izbornih jedinica

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u srijedu kako su korekcije granica izbornih jedinica učinjene da bi se ispunio zahtjev o ujednačavanju broja birača tako da razlika tog broja ne smije biti veća od pet posto, osim u jednoj izbornoj jedinici koja je na razini od sedam posto.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je da bi devet od 10 izbornih jedinica ušlo u marginu od 5 posto i po tom kriteriju su izborne jedinice skrojene.

Podsjetio je da, prema preporukama Venecijanske komisije, razlika između izbornih jedinica ne bi trebala biti veća od 10 posto.

Što se tiče popisa birača on se radi na temelju evidencije prebivališta, rekao je Božinović nakon primopredaje vozila s policijskim obilježjima za potrebe rada prometne policije na Policijskoj akademiji.

Evidencija prebivališta, odnosno prijavljivanje boravišta je osobno pravo, obaveza i dužnost svakog hrvatskog građanina, istaknuo je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U Bjelovaru Plenković odgovorio na kritike o izbornim jedinicama: "Popis stanovništva nije baza koja se po zakonu koristi za izbore"

"Znamo da postoje preporuke i izdvojena mišljenja ustavnih sudaca da se taj posao ne bi trebao raditi kroz nekakve hajke i kampanje, jer bi to pretpostavljalo da bi policija ulazila u stanove, što je s aspekta policije u demokratskoj državi jednostavno neprimjereno", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Apsurdi prekrojenih jedinica - 5 nacrt novog zakona Ustavni stručnjaci nakon sastanka s premijerom: "Izborne jedinice su neprihvatljive"

Pročitajte i ovo Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Upitan je li policija mogla učiniti više na sređivanju evidencije prebivališta, Božinović je rekao da policija vodi evidenciju i po dojavi izlazi na teren, međutim ne može provoditi nekakve kampanje i hajke i da "znamo kako su ljudi na to reagirali prije više godina".

"Policija je itekako angažirana i na zaštiti državne granice, na hrvatskim prometnicama, u kriminalističkim istraživanjima i kad bi bilo kapaciteta da policija nešto tako radi nisam siguran da bi građani na to gledali s naklonošću niti je to posao policije", naglasio je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene