Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao na prozivke oporbe

HDZ opleo po SDP-u oko ulaska u šengen: "Išli su protiv interesa svoje zemlje, ali nisu uspjeli spriječiti povijesni uspjeh"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u subotu, reagirajući na oporbene kritike o odnosu prema migrantima i zaštiti državne granice, da je Hrvatska ušla u šengenski prostor bez stvarne potpore hrvatskih opozicijskih stranaka s lijevog i krajnje desnog političkog spektra.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Hrvatska ušla u šengenski prostor bez stvarne potpore hrvatskih opozicijskih stranaka s lijevog i krajnje desnog političkog spektra

"Hrvatska je na putu do šengena prošla težak put. Nisu joj davane velike šanse, ali je za razliku od Bugarske i Rumunjske uspjela unatoč opstrukcijama, kojih je bilo i unutar Hrvatske”, kazao je Božinović u izjavi za Hinu.

Tome u prilog, dodao je, ide i događaj iz siječnja 2021. kada je policija zaustavila skupinu europskih socijalista koji su se trebali na granici s BiH, izvan službenog graničnog prijelaza, susresti sa skupinom migranata koje je u isto vrijeme prema istoj kontrolnoj točki iz smjera BiH vodila talijanska novinarka.

Pročitajte i ovo Uhićenje hrvatskih navijača - 2 Rok od 90 dana Uhićeni Dinamovi navijači bit će izručeni Grčkoj?: "Odbijanje predaje moglo bi zakomplicirati situaciju za ostalih 105 Hrvata"

"Nakon što je policija osujetila taj očiti pokušaj diskreditacije i policije i države u najosjetljivijoj fazi ispunjavanja uvjeta za ulazak Hrvatske u šengen, Peđa Grbin i Biljana Borzan su izdali priopćenje u kojem su prosvjedovali protiv postupka hrvatske policije u tom slučaju, a da se kao vodeći političari jedne hrvatske stranke nisu obratili hrvatskim institucijama, prije svega MUP-u, da bi se raspitali o činjenicama što se zapravo dogodilo, već su najoštrije osudili postupak hrvatske policije", kazao je Božinović.

Dodao je i da je poznata činjenica da su, kad je u pitanju zaštita granice od ilegalnih migracija, "u cijelom mandatu ove vlade bili suočeni s brojnim optužbama zbog navodno nezakonitog djelovanja hrvatske policije".

"Na sve te optužbe smo brzo, dosljedno i detaljno odgovarali, a najveći broj dolazio je iz domaćih izvora. Ponajviše kroz brojna izvješća i priopćenja vezana za navodno nezakonita policijska postupanja, kao i javno djelovanje raznih nevladinih udruga i institucija uz koordiniranu političku podršku lidera stranke Možemo, koji su i potekli iz njihovih redova", kazao je Božinović..

Ustvrdio je da je velikim naporima, prije svega u zaštiti vanjske granice te brojnim diplomatskim i političkim aktivnostima, Hrvatska ispunila uvjete i ušla u šengenski prostor.

"Kad se, kao i sve druge europske države na vanjskim granicama EU, suočavamo s pojačanim pritiskom ilegalnih migracija, ta politička skupina trenutno uglavnom šuti i prepušta prostor krajnje desnim opcijama koje također napadaju vladu, ali sada s drugih ideoloških pozicija.

Pročitajte i ovo Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj

Netko bi kazao da je zadaća oporbe kritizirati i, što se nas tiče neka slobodno nastave. S obzirom na ogromne ideološke razlike između njih, dok jedni misle da imaju više materijala za napade, drugi šute, jer, cilj nisu hrvatski interesi već kako otežati situaciju vladi", smatra Božinović.

"Mi smo uveli Hrvatsku u šengen, ne uz pomoć već unatoč takvoj oporbi, a hrvatske interese ćemo nastaviti štititi kao i dosad na racionalan način, učinkovito i dosljedno ne prepuštajući raznim aktivistima i avanturistima da nas vode u slijepu ulicu", zaključio je ministar unutarnjih poslova.

HDZ optužio SDP

HDZ je u subotu ponovo optužio SDP da je bio protiv ulaska Hrvatske u šengenski prostor i da je aktivno radio protiv interesa svoje zemlje, dan nakon što je Stranka europskih socijalista (PES) takve optužbe nazvala neutemeljnim.

Delegacija zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu u današnjem priopćenju pokušaje SDP-a da "zamagli "svoju stvarnu ulogu u hrvatskom pristupu šengenskom prostoru naziva "smiješnim".

"Dok se Hrvatska, uz Italiju i Grčku, kontinuirano suočava s najvećim nezakonitim migracijskim pritiskom na svojim granicama, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su redovito šutjeli u nebrojenim raspravama u kojima su članovi njihovog Kluba nastojali narušiti hrvatski imidž pred europskom javnošću", tvrde eurozastupnici HDZ-a.

"Dok smo u vrijeme rastućeg migrantskog pritiska na hrvatske i europske granice na plenarnim raspravama odbacivali zlonamjerne i netočne teze usmjerene na blaćenje hrvatske policije, SDP je ideološki podilazio ekstremnim lijevim skupinama", nastavljaju iz hrvatske vladajuće stranke.

Ova prepirka HDZ-a i SDP-a o šengenu počela je u petak nakon što je premijer Andrej Plenković optužio SDP da je preko kolega u EP-u "orkestrirao" europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja šengenskom prostoru.

"Mi smo to spriječili. To je SDP", rekao je. "Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili za Hrvatska ne uđe u šengen", kazao je.

Na to je kasnije odgvorila Stranka europskih socijalista (PES) osudivši Plenkovićevu izjavu o negativnoj ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru.

To je fake news" izjavio je u ime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck, osvrćući se na "neutemeljene tvrdnje" predsjednika hrvatske vlade.

PES međutim kaže kako se dugo "rame uz rame" borio sa SDP-om da Hrvatske uđe u šengensku zonu.

"Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u šengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje,“ naglasio je Filibeck.

HDZ je danas odbacio tu tvrdnju.

"Deklaratorno se zalažući za hrvatski ulazak u šengen, SDP je u Europskom parlamentu redovito stajao na strani onih koji su radili sve kako bi to onemogućili", kaže se u priopćenju.

Unatoč tome "što su išli protiv interesa svoje zemlje, nisu uspjeli spriječiti povijesni uspjeh koji je Hrvatska postigla postavši dio najvećeg prostora slobodnog kretanja na svijetu", zaključuju iz vladajuće hrvatske stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene