Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Šengena

Hrvatska pomaže turizmu BiH: "Nikome nije namjera da se tu postavljaju bilo kakve barikade"

Utrka na Pelješkom mostu - 2
Utrka na Pelješkom mostu - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak u Neumu da će Zagreb nastojati ubrzati prijelaz granice kako bi se osigurala uspješna turistička sezona na području toga jedinog pomorskog gradića u BiH.

Nakon što je Hrvatska 1. siječnja ušla u šengenski prostor, postrožen je režim na njezinim granicama, ujedno vanjskim granicama Europske unije.

To posebno pogađa Neum, grad koji ovisi o turizmu, jer postoji bojazan da bi turisti mogli duže čekati na granici.

Božinović je nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem ocijenio kako je Neum važan za BiH, ali i za Hrvatsku te je najavio da će se olakšati prijelaz granice u turističkoj sezoni.

"Ekonomski uspjeh bilo kojeg dijela BiH, posebno uspješna sezona u Neumu je u interesu ne samo građana Bosne i Hercegovine, ne samo Hrvata koji žive ovdje, nego je u interesu i susjednih gradova i općina u Hrvatskoj", izjavio je ministar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON OTVARANJA MOSTA Promet vozila prema Neumu pao za 63 posto, pogledajte gdje su zabilježene najveće gužve

Dodao je kako će hrvatska granična policija nastojati unaprijediti rad kako bi se pokazala 'fleksibilnost i briga'.

"Na ovom dijelu obale upućeni smo stoljećima jedni na druge i sigurno nikome nije namjera da se tu postavljaju bilo kakve barikade. Ono sve što možemo ubrzati, učiniti efektivnijim na dobrobit svih ljudi koji žive u ovome dijelu BiH i Hrvatske je naša zadaća", rekao je Božinović.

Ministar financija Marko Primorac je dodao kako će i carinici nastojati olakšati uvjete za prijelaz na području Neuma, ali i poslovanje poduzetnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šengenska pravila Ako putujete preko granice, pripazite: Za ove stvari u automobilu mogli bi vas papreno kazniti

Carinici se ne trebaju baviti pregledom sendviča kod školskih autobusa s djecom koja svakodnevno putuju iz BiH u Hrvatsku, rekao je Primorac.

O prijedlozima će se razgovarati na zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i vijeća ministara BiH koja će se sljedećeg tjedna održati u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene