Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Savjest mi je čista'

Puljić: U RH nismo dužni prijaviti stvar državnim vlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pisanja medija o zataškavanju slučaja seksualnog zlostavljanja u zadarskoj nadbiskupiji, oglasio se i nadbiskup Želimir Puljić.

'Nikakvog zataškavanja u zadarskoj nadbiskupiji nije bilo', poručio je novinarima nadbiskup Puljić. Dodao je kako je on osobno učinio sve što crkveni zakoni kažu.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati"

>> 'Mi smo svi plakali za njim, bio je tako krasan svećenik'

'Nije uobičajeno ulaziti u detalje procesa koji traje niti davati priopćenja o slučaju koji se vodi pred crkvenim sudom. Ipak, budući da su se medijima javili sami svjedoci, priopćeno je o tome da su njihova svjedočanstva dostavljena Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve. Izrečen je stav kojim se oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio kao i duboko žaljenje zbog patnji onih koji su pretrpili takvo zlostavljanje uz zaključak kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže', tim je riječima zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odgovorio novinarima koji su danas došli na konferenciju sazvanu u povodu Dana kršćanske kulture, a ne, kao što se pretpostavljalo, zbog slučaja bivšeg bibinjskog svećenika don Nedjeljka Ivanova kojega su Nenad Bugarija i Josip Lisica optužili za zlostavljanje.

'Zašto vi novinari niste to učinili?'

Na novinarsko pitanje zašto cijeli slučaj, nakon što ga je prijavio Vatikanu, nije obavijestio policiju i Državno odvjetništvo, mons. Puljić odgovorio je protupitanjem. 'Zašto vi, novinari, ako ste znali za to prije mene, a čini se da jeste, to niste učinili. Danas se proziva mene, a ja sam odmah, čim sam to doznao, pokrenuo istragu. Zadovoljan sam što su se mediji uključili u cijelu ovu priču i pokazuju toliko zanimanje za pedofiliju, ali ipak moram reći da je neprihvatljiv senzacionalizam kojim se toj temi pristupa kao i jednostranost kojom se problem pedofilije prikazuje u medijima', rekao je monsinjor i dodao kako se po novinskim naslovima može zaključiti da je pedofilija jedino usko vezana uz Crkvu i da se to samo njoj događa.

Iznio je statističke podatke koji, prema njemu, govore sasvim suprotno. Najmanji postotak pedofilskih slučajeva, tvrdi mons. Puljić, odnosi se na kler i Crkvu.'Nedavno sam pročitao studiju dvojice američkih sociologa koji su proučavali fenomen pedofilije i ustanovili kako je u njihovom istraživanju bilo tek 1,4 posto svećenika pedofilskih sklonosti, a od svih zlostavljanih u Americi čak 0,1 posto odnosilo se na svećenike. Svi drugi slučajevi odnose se na druge segmente društva, a najviše na obiteljske', istaknuo je nadbiskup Puljić i upitao se otkud takav iracionalni napad na Crkvu pozivajući se na medije koji njega optužuju da je zataškavao skandal u Zadru.

'Moja savjjest je mirna'

'A ja sam učinio sve što su crkveni propisi tražili, moja je savjest mirna, zaključio je i dodao da on nijednome svjedoku, nijednome vjerniku nije rekao ne. Unatoč tome što je, kako kaže, poduzeo sve, žalosti ga što u ovo vrijeme korizme i pripreme za Veliki tjedan mediji ne poštuju one koji slave nego i dalje prozivaju. 'Pa nisam ja neki organ, neka institucija koja surađuje s Udbom i sličnima. U svemu treba postojati i neke diskrecije. Policija zna što ja smijem, a što ne smijem. Surađivati da, ali prijavljivati ne', kaže nadbiskup Puljić i nastavlja s prozivanjem medija koji su, po njemu, odgovorni za to što se don Ivanov proziva dok proces traje i što se to čini u vrijeme korizme.

'Stavite se u kožu don Nedjeljka. On je optužen prije procesa. Ja ne kažem da će on biti kažnjen ili oslobođen, ali optužen je, medijski optužen, a to i svjedoke stavlja u jedan vrlo loš položaj. Ne znam što će na sve reći Vatikan, koji je obaviješten o tome što se događa, a ne znam koliko to i pomaže cijelom procesu. Zato apeliram na medije da pomognu Crkvi i budu na strani istine' zaključio je nadbiskup Puljić.

'Kongregacija ne obvezuje biskupe da moraju prijaviti takve svećeniku Kongregaciji za nauk vjere stoji: u nekim zemljama anglosaksonskog i američkog prava i u Francuskoj biskupi su, ako se izvan ispovijedi svetog sakramenta došlo do nekog saznanja, dužni prijaviti takve svećenike sudskoj vlasti. Dakle, mi ne živimo ni u Francuskoj ni u Americi ni u Engleskoj. A u zemljama u kojima ne postoji takva odredba, Kongregacija ne obvezuje biskupe da moraju prijaviti takve svećenike državnim vlastima. Ja sam ovo dostavio policiji da znaju, sve što je Kongregacija od mene tražila ja sam učinio, ali o svim pojedinostima vama ne mogu govoriti', zaključio je Puljić.

'Ne osuđujem don Ivanova kao novinari. S don Nedjeljkom Ivanovim komuniciram, a o čemu razgovaramo, ne mogu vam reći. Suočio sam ga sa svime što se događa, rekao sam mu da je proces počeo i zbog toga sam mu dao neka ograničenja dok proces traje, ali ga ne osuđujem kao što ga novinari osuđuju. Nema dokaza da je slučaj završio pod tepihom', rekao je Puljić. Na novinarsko pitanje je li ovaj slučaj završio pod tepihom dok je Nadbiskupiju vodio pokojni mons. Prenđa, nadbiskup Želimir Puljić rekao je: 'Ja za to nemam nikakvih dokaza, ne znam odakle vama ta informacija. To isto novine pišu.'

Podsjetimo, sve je počelo nakon što je nedavno otkriveno kako je jedan bivši župnik iz zadarskog priobalja godinama seksualno zlostavljao djecu. Optužbe su krenule od sada već odraslih muškaraca. Među njima je i jedan hrvatski liječnik iz SAD-a koji se osobno požalio nadbiskupu Želimiru Puljiću prilikom posjeta SAD-u. Zadarskoj policiji nitko nije službeno prijavio niti jedan slučaj.

Zadarska nadbiskupija sva svjedočanstva odmah je poslala u Vatikan. Uzrok pedofilije u društvu pa i Crkvi, kriza je vjere, smatraju teolozi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene