Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je u Saboru pojasnio mjere koje Vlada namjerava poduzeti kako bi olakšala situaciju građanima u blokadi, a koje će objaviti u sljedećih nekoliko tjedana.

Galerija


"Idemo u tri smjera", kazao je ministar, nakon što je prijepodne premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio će se u idućih nekoliko tjedana pripremiti mjere za pomoć preko 300.000 blokiranih građana.

Vezani članci Samoizolacija - 2 ''Uspjeh mjera izolacije ovisi o jasnoj komunikaciji, više ju poštuju ako vjeruju da je zaraza opasna'' Policija u Panami provjerava propusnice Žene naprijed, muškarci stoj! Pa obrnuto. Jedna zemlja smislila način ograničenja kretanja

Bošnjaković je rekao kako će prvom mjerom država otpisati dio svojih potraživanja prema određenim skupinama građana. "Na tome radi Ministarstvo financija koje će utvrditi koje su to kategorije građana i koji su iznosi", rekao je.

Drugom mjerom, dodaje, žele se potaknuti oni vjerovnici poput teleoperatera i veći sustavi koji također imaju skupine građana pod ovrhom, da i oni otpuste određeni dio svojih potraživanja. "Na taj način bismo mi njima umanjili poreznu osnovicu za iznos duga koji otpišu", istaknuo je Bošnjaković, istaknuvši kako Vlada želi da "uđu u takav proces kao što će i Republika Hrvatska".

Treća mjera, kaže Bošnjaković, odnosi se na Zakon o osobnom stečaju potrošača, "koji nam baš ne funkcionira i nije pokazao neke rezultate".

"Radimo na izmjenama tog zakona kako bismo projektirali jednu vrstu ubrzanog stečaja potrošača, da se provede u kraćem razdoblju za one kategorije potrošača koji su zaduženi i blokirani do 20 tisuća kuna, a blokada traje duže od tri godine, na način da se njima u ubrzanom stečajnom postupku omogući deblokada i novi početak", naglasio je.

Takvih je ljudi, navodi, oko 80 tisuća, s tim da bi se primjenom mjera 'jedan i dva' taj krug možda mogao povećati. "Vjerujem da ćemo postići te efekte", ustvrdio je ministar pravosuđa, uz najavu da će Vlada s tim mjerama izaći u sljedećih nekoliko tjedana.

Najavu HDZ-ovog koalicijskog partnera HRAST-a da će pokušati pokrenuti građanski referendum kojim bi se spriječila ratifikacija Istanbulske konvencije nije htio komentirati. (Hina)