Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je u ponedjeljak rezultate istraživanja o manipulaciji svojstvima, porijeklom i sastavom prehrambenih proizvoda koji su pokazali da građani smatraju da ih se najviše vara na medu, mesu, ekološkoj hrani i maslinovu ulju.


Ispitivani su elementi koji su građanima najvažniji pri izboru i kupnji hrane, percepcija o tome kojim se proizvodima najviše manipulira u pogledu svojstava, porijekla i sastava, koliko ljudi čitaju deklaracije i što misle o njihovu izgledu te percepcija o određenim marketinškim praksama.

Vezani članci Aleksandar Vučić Što će reći Kremlj? Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije Željko Kerum Kerum traži berače maslina preko Facebooka, objavio i koliko im plaća po kilogramu

"Građani vrlo dobro osjećaju gdje se najviše vara", izjavila je Biljana Borzan na konferenciji za novinare.

Krivotvoreni med, lažna ekološka hrana

Preko 50 posto građana smatra da se najčešće manipulira medom, njih 49 posto mesom, 45 posto hranom iz ekološkog uzgoja, 38 posto maslinovim uljem i 27 posto suhomesnatim proizvodima.

Vrlo se često uvozi med koji je krivotvoren jer se u njega stavlja šećerni sirup, koji je okusom i izgledom vrlo sličan medu, ističe Borzan. Često se ispostavi i da ekološka hrana sadrži tragove sredstava koji nisu dopušteni u ekološkoj poljoprivredi. Maslinovo ulje, kao i med, može nositi oznaku "mješavina EU/ne-EU ulja", što je manjkavost zakonodavstva Europske unije", izvijestila je Borzan.

Treba čitati deklaracije

Samo 35 posto ispitanika redovno čita deklaracije proizvoda tijekom kupnje, a 98 njih ne. Razlozi su za to nerazumljivost i nečitkost deklaracija, na što se žali 72 posto ljudi, tj. više od dvije trećine ispitanika.

Borzan poziva da građani pročitaju što piše na deklaracijama suhomesnatih proizvoda. Deklariraju se kao "domaće", "slavonsko", "dalmatinsko", a sitnim slovima piše da je meso iz EU-a, napominje.

"Trgovci vrlo vješto koriste činjenicu da u svim zemljama EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, preko 70 posto građana preferira domaći proizvod", istaknula je.

Masline - 1 Ekstremna suša ostavila traga i na maslinama - hoće li cijena ulja ići u nebesa? "Maslinari trpe štetu"

Većina kupuje više hrane negoli može konzumirati Najviše novca trošimo na hranu! Savjeti kako smanjiti bacanje hrane i pritom uštedjeti

Naglašava da se potrošaču mora jasnije ukazati na podrijetlo proizvoda. Istraživanje je provedeno proljetos na 805 ispitanika, a već su predstavljeni rezultati o poskupljenju hrane i inflaciji, pesticidima u hrani te djeci i energetskim pića. Rezultate će koristiti kao dio svojih zakonskih inicijativa u Europskom parlamentu, a temelje za to postavila je u strategiji "Od polja do stola".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju