Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propustili natječaj

"Taj smo vlak propustili": Hrvatsku očito ne zanima jedemo li hranu različite kvalitete od ostalih Europljana

Konferencija za medije Biljane Borzan (Foto: dnevnik.hr)
Konferencija za medije Biljane Borzan (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Konferencija za medije Biljane Borzan (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatska se nije javila na natječaj koji je trebao pronaći način - na koji bi se istraživanje provelo u cijeloj uniji. U ministarstvu Martine Dalić, najprije su nam rekli kako je za to nadležno ministarstvo Tomislava Tolušića. Kad je on lopticu vratio Martini Dalić, oni su priznali kako se Tolušićevo ministarstvo - nije ni moglo javiti na natječaj.

(K2 S)

Pročitajte i ovo Biljana Borzan preferencijalni glasovi FOTO Ovi su kandidati bili zadnji na listama, ali su uspjeli ući u Sabor Slika nije dostupna ''Flaster na otvorenu ranu'' Europska komisija uložit će 2 milijuna eura da bi istočno i zapadno tržište kupovali proizvode iste kvalitete

Tomislav Tolušić nije mogao, Martina Dalić nije nadležna, pa Hrvati neće ni doznati koriste li iste proizvode kao i, primjerice Nijemci i Talijani.

Hrvatsku, čini se, ne zanima jedu li joj građani hranu različite kvalitete od ostalih Europljana.
Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić  nije se javilo za europsko istraživanje različite kvalitete istih proizvoda. Oni nisu nadležni, a Ministarstvo poljoprivrede nije moglo..

„Resorno ministarstvo koje pokriva područje kvalitete hrane nije se moglo uključiti u projekt budući da nije bilo na listi prihvatljivih prijavitelja“, tvrde u Ministarstvu gospodarstva.

U ovom slučaju, resorno je ministarstvo ono Tomislava Tolušića koji vraća lopticu Martini Dalić.

„Kad govorimo o tome u čijoj je nadležnosti zaštita potrošača, to je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, ali tu sigurno pomaže i Ministarstvo poljoprivrede“, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Pa će, pisali su naknadno, tražiti da ih Martina Dalić imenuje nositeljima projekata kad je u pitanju hrana.

"Ovaj smo vlak propustili"

Ovaj smo vlak, upozorava eurozastupnica, propustili.

„Ministarstvo gospodarstva je ne prijavivši se odlučilo ostaviti Hrvatsku izvan“, kaže Biljana Borzan.

Nije se ovo svidjelo ni udrugama za zaštitu potrošača, ovo im je pitanje itekako važno.

„To je diskiminacija ljudi, jel ako oni tamo potrošači u Njemačkoj mogu jesti neke kvalitetne proizvode, zašto ne bismo mogli i mi u Hrvatskoj“, kaže Tomislav Lončar, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

Razlike u kvaliteti, istraživanje Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu već je pokazalo. Ti su rezultati izašli i iz laboratorija u kojem je istraživanje planirano i provedeno do u detalje.

„Odabir uzoraka, njihovo uzorkovanje, transport, čuvanje, i onda i sama analiza u laboratoriju“, objašnjava prof. dr. sc. Jasna Bošnir, odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane NZJZ-a Andrije Štampar i ističe kako su rezultati neoborivi.

Promjene zakona već se pišu

Istraživanje od 800 tisuća eura koje je osigurala Borzan, trebalo bi pokazati kako s različitom kvalitetom, stoji cijela unija, a već se pišu i promjene zakona.

„U travnju bi Europska komisija trebala predložiti izmjene zakona, smatram da bi najpoštenije bilo da se ova praksa stavi na već postojeću crnu listu nepoštenih trgovačkih praksi i na taj način stavi izvan zakona“, kaže Borzan.

Europski zakoni i hrvatski su zakoni pa bismo u dalekoj budućnosti ipak mogli "omastiti brk" s onim što naši ministri nisu napravili. Odradit će drugi, koji za svoje potrošače - brinu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene