Boris Tadić je stigao na Pantovčak gdje ga je dočekao predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.


Josipović je dobrodošlicu Tadiću zaželio u Uredu Predsjednika na Pantovčaku gdje je šefu srbijanske države priređen državnički doček. Dvojica predsjednika, koja su se ove godine više puta sastala, uputila su se na razgovare u četiri oka, a kasnije će im se priključiti državna izaslanstva na razgovorima kojima je cilj poboljšati prošlošću opterećene hrvatsko-srbijanske odnose.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Tomašić 'opalila' po Europskom parlamentu: 'Godina dana je bila sasvim dovoljna!' Slika nije dostupna Judita preko volje 'odrađuje' vjenčanje s Roccom

Nakon tog sastanka Tadić će se pojedinačno susresti s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Nakon sastanaka s hrvatskim čelnicima Tadić će razgovarati s predstavnicima Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva 'Prosvjeta'. Drugog dana posjeta očekuje se obraćanje Josipovića i Tadića sudionicima poslovnog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

>> 'Došao sam pokazati da je Srbija danas drugačija zemlja'

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

Dvojica predsjednika potom će posjetiti općinu Krnjak, gdje će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti s Banovine i Korduna te predstavnicima srpske zajednice.

Josipović i Tadić posjetit će općinu Gračac i obići sajam ličkih proizvoda, nakon čega će posjetiti jednu povratničku obitelj u selu Deringaj. Predviđeno je i da se predsjednici potom upute u obilazak pravoslavnog manastira Krupa.

Tadiću je ovo drugi posjet Hrvatskoj u mjesec dana. Podsjetimo, početkom studenog srbijanski predsjednik je u neslužbenom posjetu, zajedno s hrvatskim kolegom, posjetio Vukovar. On je prvi srbijanski lider koji je nakon rata kročio na Ovčaru, položio vijenac i izrekao riječi isprike i žaljenja.

'Ovdje sam da se poklonim žrtvama, uputim riječi izvinjenja i iskažem žaljenje', bile su Tadićeve riječi na Ovčari.

'Moj prijatelj Ivo'

Predsjednik Josipović je u službenom posjetu Beogradu bio u srpnju ove godine, a Tadić je njegov posjet nazvao 'povijesnim'. Predsjednici su često isticali dobru međusobnu suradnju te veliki doprinos pomirenju među Hrvatskom i Srbijom.  Podsjetimo i da je Tadić hrvatskog predsjednika u Beogradu nazvao 'moj prijatelj Ivo'.

Prvi službeni posjet Hrvatskoj Tadić je obavio u lipnju 2006. godine u sklopu svoje turneje po državama bivše Jugoslavije i tada se sastao s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Sve detalje današnjeg posjeta pratite na našem portalu, Dnevnik.hr.