Potres i u jednoj tvornici u Ivancu. Zbog blokade računa i nemogućnosti isplate plaća, štrajk glađu započeo je - direktor. Da stvar bude još zanimljivija, vlasnici te tvrtke su - radnici.

Galerija


Radnici rade, a direktor - štrajka glađu. Račun tvrtke ITAS blokiran je zbog 900.000 kuna pa je izvršni direktor krenuo u borbu za plaće radnika. 

"Da zaštitim njihove interese, a to je dobivanje plaće jer oni ne smiju prekidati proizvodnju jer ako prekinu proizvodnju, a radnici štrajkaju, onda više ni firme nema jer radimo sve za inozemno tržište", kazao je Dragutin Varga, izvršni direktor ITAS-a.

A većinski vlasnici tvrtke - su radnici. ITAS funkcionira po principu radničkog dioničarstva. "Životarimo zato jer nitko ne vjeruje da ljudi mogu biti vlasnici", smatra 32-godišnji zaposlenik Ivan. "Ne mogu dečki raditi bez plaće. Nismo dobili zadnju plaću", poručuje zaposlenik Zvonko Kunštek.

Sanitetski prijevoz, ilustracija Nastavljen je štrajk sanitetskog prijevoza u Zagrebu: Hoće li im se uskoro pridružiti i kolege iz drugih gradova?

Žarko Rašić Ravnatelj zagrebačke hitne o štrajku sanitetskog prijevoza: "O štrajku će odlučivati sud u četvrtak"

"On je sam nama rekao da ne trebamo njega, stajati uz njega da bude on sam išao u štrajk glađu. Na nama je samo da radimo", objasnio je Alen Lačko, zaposlenik.

Račun im je blokiran zbog revolving kredita od 350.000 kuna, ali i duga gradskoj tvrtki. "Koja nas je s 418.000 kuna zblokirala, gdje je u 90 posto kamata iz 2012. godine", objasnio je Dragutin Varga, izvršni direktor ITAS-a.

Do čega je došlo zbog neplaćanja računa - stoji u priopćenju Ivkom plina. Već godinama, kažu, ITAS-u izlaze u susret. "ITAS Prvomajska od siječnja 2012. pa do danas kontinuirano kasni u plaćanju utrošenog plina.

Posebno napominjemo da je rješenje o ovrsi poslano FINA-i u dogovoru s gospodinom Vargom, a sve u cilju kako se ITAS-u, zbog postojećeg redovnog dugovanja, ne bi isključio plin koji mu je potreban za nastavak proizvodnje", priopćili su.

Izvršni direktor uvjerava da će uskoro dobiti sedam milijuna kuna od poslova koje već obavljaju. No do tada - traži pomoć države. Ministar gospodarstva Darko Horvat posjetio ih je prije pola godine i uvjerio se u razvoj punionice za električna vozila.

"Uvjeren sam da će se to nastaviti i da će u jednom trenutku ITAS premostiti probleme jer imam informacije da nisu nepremostive priorde", kazao je Horvat. Ministar obećava da će detaljno analizirati ITAS-ove probleme. Direktor Varga nastavlja sa štrajkom, no proizvodnja neće stati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr