Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Čuda tehnologije u Hrvatskoj: Printaju 3D medicinska pomagala, već ugrađena pacijentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roboti koji pomažu na operacijama, isprintani kalup za 3D kralježak ili CT automobilskih dijelova - možda mnogima ovo zvuči kao znanstvena fantastika, ali time se bave profesori i studenti zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje!

Profesori i studenti zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje povukli su milijune iz europskih fondova i sada na fakultetu razvijaju čuda tehnologije, a pritom uče! Oni su Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti''

Robot koji će uskoro pomagati kirurzima, Ronna, razvio je tim zagrebačkog Fakulteta strojarstva na čelu s profesorom Jerbićem. Ronna će liječnicima asistirati u neorukiruškim zahvatima u bolnici Dubrava.

SAJAM STIPENDIJA Bolidi, bespilotna letjelica, 3D printer i skener

'Ideja koncepta je da kirurg dobije visokotehnološki instrument s kojim će napraviti operativne neurokirurške zahvate brže, efikasnije što će biti bitno za pacijente jer će biti manja trauma', Marko Švaco, poslijedoktorant FSB-a.

U zdravstvu već pomažu njihovi kolege koji - printaju medicinska pomagala! Zahvaljujući njihovoj 3D tvornici pacijentima je već ugrađen vratni kralježak i 3D kalup za - dio lubanje. 'U kojem je oblikovan implatant za recimo nedostatak na čeonom dijelu lubanje kod jedne djevojke i moram reći da su nam kirurzi rekli nakon operacije da je zaplakala od sreće', rekao je Mladen Šercer, voditelj katedre.

Skenerom smanjuju troškove

Isprintali su stotine 3D modela. Od medicinskih do dekorativnih. Iskusni profesori vode projekte, ali rade i studenti. Marljiva ekipa strojarstva s CT skenerom smanjuje troškove u industriji. Jer pogreške u na primjer aluminjskim auto dijelovima - vide i prije serijske proizvodnje. Uz toliko prakse, studenti su spremni za tržište rada.

Pametno povučen novac europskih fondova, profesori koji ga znaju dobro iskoristiti, te studenti koji upijaju praktično znanje - dobitna je to kombinacija FSB-a od koje bi trebali učiti mnogi. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene