Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 5.500 dostupnih stipendija

SAJAM STIPENDIJA Bolidi, bespilotna letjelica, 3D printer i skener

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedanaesti Sajam stipendija i visokog obrazovanja otvoren je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s više od sto izlagača iz 18 zemalja, a Slovenija, koja ove godine kao zemlja partner predstavlja svoja visoka učilišta, studijske programe i programe stipendiranja, izložila je atraktivne studentske proizvode poput bolida, bespilotne letjelice, 3D printera i skenera.

Na Sajmu sudjeluje 85 institucija i 28 studentskih organizacija iz 18 različitih zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije, koji predstavljaju svoje studijske programe i programe stipendiranja, a Hrvatsku predstavlja 15 institucija.

Pročitajte i ovo Sajam lova - 4 Skup sport U Hrvatskoj nikada više lovaca: "Žica je jednim dijelom napravila probleme, no sve je više divljači" Ilustracija Cjeloživotno obrazovanje Dio ih je diskriminiran zbog godina iako su predaniji i odgovorniji: ''I oni mogu briljirati''

U okviru Sajma zainteresirani mogu dobiti informacije o oko 5.500 dostupnih stipendija. Među izlagačima su brojna visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemni kulturni centri.

Učenici i studenti mogu sudjelovati u besplatnim radionicama o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT) te pisanju eseja i preporuka, kao bitnim dijelovima upisnog procesa. Organizator - Institut za razvoj obrazovanja, očekuje više od 11.000 posjetitelja u Zagrebu i Rijeci, gdje će se sajam održati 15. listopada na kampusu Sveučilišta.

Nakon Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Francuske, Slovenija kao zemlja partner svoje programe dostupne hrvatskim građanima predstavlja kroz izlaganje 16 institucija, uključujući sva četiri slovenska sveučilišta - ljubljansko, mariborsko, primorsko i novogoriško.

Fakultet za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani predstavio je svoju bespilotnu letjelicu s kojom su ove godine pobijedili na međunarodnom natjecanju u SAD-u u organizaciji Raytheon Missile Systems i Cessna Aircraft Company. Isti fakultet predstavlja i 3D printer i svoj inovativni hibridni stroj koji kombinira tri različite tehnologije.

'INCIDENT' U SPLITU Uživanje u ručku naglo prekinuto

Posjetitelji imaju priliku uživo isprobati 3D skener te "Oculus Rift" koje predstavlja Fakultet za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani. Riječ je o posebnim naočalama pomoću kojih je moguće otputovati u bilo koji dio svijeta.

Slovenskim kolegama pridružili su se studenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji predstavljaju svoj nagrađivani natjecateljski bolid.

Jedan od najuglednijih slovenskih znanstvenika Marko Mikuž održat će predavanje o tome kako mala zemlja može sudjelovati u velikim i značajnim međunarodnim znanstvenim projektima s područja fizike.

Središnju prezentaciju održat će Tomaž Boh, državni tajnik Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Slovenije, koji će predstaviti sustav visokog obrazovanja i istraživanja u Sloveniji i stipendije slovenske Vlade.

U sklopu Sajma održan je okrugli stol na kojemu su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, visokih učilišta, studenata i Instituta za razvoj obrazovanja raspravljali kako Hrvatska može poboljšati sustav financijske pomoći za studente u svijetlu nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Po rezultatima istraživanja Eurostudenta iz 2011. godine, troškovi studija u Hrvatskoj su visoki i u prosjeku iznose 31.500 kuna godišnje, uključujući školarine i životne troškove. Istraživanje je pokazalo da oko 28 posto studenata prima stipendiju, a četiri od pet hrvatskih studenata oslanjaju se na obitelj.

Studenti nižeg socioekonomskog statusa, oni s djecom, stariji od 25 godina, oni koji žive izvan mjesta studiranja, oni koji rade uz studij, te studenti s invaliditetom i sa zdravstvenim poteškoćama imaju više problema u pokrivanju ukupnih troškova studiranja u odnosu na ostale skupine studenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene