Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

GRAD HEROJ

POSTOJI BOLJA BUDUĆNOST ZA VUKOVARA Razgovarali smo s ljudima koji će se pobrinuti za to

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovar 25 godina poslije stradanja gradi novu budućnost. Razgovarali smo s ljudima koji su se vratili u svoj grad i trude se izgraditi bolji život.

Vlada će za gospodarski i socijalni oporavak Vukovara dati više do 60 milijuna kuna. Grad na Dunavu nije se u ovih 25 godina oporavio od stradanja. Država je trebala i mogla puno više napraviti, ali ljudi se ne daju, ne odustaju od napora da sebi u hrvatskom Vukovaru izgrade novi i bolji život.

Pročitajte i ovo Akcija darivanja krvi za Vukovar i Škabrnju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Humanost na djelu Krv za herojski Vukovar: Vojnici čekali u redovima kako bi simbolično odali počast vukovarskim žrtvama Obitelj Alandžak (Foto: obiteljski album) sjećanja na djetinjstvo Martina i Bojan: ''U Vukovaru mi je sve lijepo, ali jednu stvar nikada neću razumjeti''

I 25 godina poslije Dunav vuče nove generacije prema boljoj budućnosti. "Ovo je moj dom. Cijeli grad, ne samo kuća. A uvijek se vratiš kući", kaže Mato Brandt. 

Za braću Brandt dom je Vukovar. Rođeni su u progonstvu, a danas su ponos svoga grada. Mate je najuspješniji član stoljetnog veslačkog kluba, a Harold je zagrebački student.

"Što se tiče moje generacije rat je završio, ali stari žive u tom nekom vremenu, ne mogu preći preko toga, iako su neke starije generacije već prešle preko toga", kaže Harold Brandt

Veslački klub je 1991. sravnjen sa zemljom. Četvrt stoljeća poslije, njegovi članovi nižu uspjehe, a na rijeci pronalaze snagu za sve životne udarce.

"Mama je umrla 2009., brat 2010., kad sam imao 16 godina. Nije meni bilo teško u životu, pogodi te, ali navikneš se. Živiš dalje, boriš se. Na Dunavu makneš misli", kaže Mato.

Moćna rijeka jača vukovarski duh, ali i sve bolje turističke rezultate. Vožnja turističkim brodom Bajadera Vukovar je uvrstila na europski plovidbeni red.

"Ovo je moćna rijeka, a ovaj brod nas je stavio na turistički kartu s Bečom i Budimpeštom gdje turisti oduvijek plove Dunavom", kaže Zrinka Šesto, vlasnica Bajadere. 

Iz sjene ratnog turizma Vukovar ispisuje sve ljepše stranice. Muzeji osvajaju laskave europske titule. U onom vučedolske kulture Darko Bilandžić se i zaposlio. Pa nakon studiranja u Americi svoj američki san ipak živi u rodnom gradu. "Dobio sam kćer jučer, rođena Vukovarka. Da, mladi dolaze", kaže Bilandžić.

Novi dolaze, a stari se vraćaju. S diplomom zagrebačkog PMF-a, Nikola Zima se zaposlio u srcu Slavonije. No, kaže da se njegovi vršnjaci uglavnom ne vraćaju.

Vukovar je prije rata imao više zaposlenih nego danas stanovnika. Ali burzi rada prkosi pet novih pogona otvorenih u godinu dana. Renata Goreta, voditeljica proizvodnje u tvornici Yasenka, kaže da im je plan proširiti proizvodnju i doći do sto zaposlenih. 

U svojim rukama svijetlu vukovarsku budućnost drže i mažoretkinje. Višestruke europske i državne prvakinje i viceprvakinje. One su zadnjih 16 godina vukovarske heroine. "Iz progonstva sam se vratila '99. i upisala mažoretkinje. Mi smo živući simbol Vukovara", kaže mažoretkinja Andrea Lehrmajer

Gradili su Vukovarci opet svoj grad. Gimnazijsku zgradu gotovo iz temelja. Ema, učenica vukovarske gimnazije, kaže da joj je u Vukovaru stvarno dobro. "Drugi misle da je nama grozno da tugujemo, ali nije nam grozno", kaže Ema. 

Jer grad, to su oni. I svi koji 365 dana u godini od svog Grada Heroja rade grad bolje budućnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene