Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN DRUGI

Blokada Hrvatskih studija: I profesori se spremaju u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Hrvatskih studija nastavili su u utorak s blokadom fakulteta koja je započela u ponedjeljak.

Blokada nastave izglasana je na drugom Studentskom saboru HS-a održanom pokraj zgrade fakulteta. Nakon izglasavanja odluke studenti su se uputili u zgradu gdje su bukom opet prekinuli nastavu

Pročitajte i ovo Hrvatski studiji, ilustracija - 3 Oglasilo se i Ministarstvo Hoće li kontroverzna profesorica postati dekanica? Točka o glasanju maknuta s dnevnog reda Hrvatski studiji Sve je sporno Inspekcija pročešljala Hrvatske studije: Popis nepravilnosti poprilično je dug, oglasio se i dekan

 

Procjenjuje se da u blokadi sudjeluje oko 150 studenata. Pozvani su još jednom da ne bude nasilja dok traje blokada jer to nije njen smisao, javlja portal Srednja.hr.

U ponedjeljak je, naime, bilo naguravanja onih koji sudjeluju u blokadi s onima koji joj se protive. 

Za razliku od prvog dana, u utorak tijekom jutra nije bilo policije. 

Tomislav Janović, docent s odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, rekao je novinarima da će profesori HS-a stupiti u štrajk, a od njega bi mogli odustati ukoliko se ispune njihova tri uvjeta. Traže ostavku "nametnutog pročelnika Hrvatskih studija" Marija Grčevića, vraćanje kvota za studij filozofije te uključivanje svih zaposlenika HS-a u znanstveno-nastavno vijeće. 

Luka Kovač, jedan od studenata Hrvatskih studija, rekao je da će blokada trajati do srijede, kada bi novi Sabor trebao ponovo odlučiti o njenom nastavku.

"Ne znamo hoće li blokada uroditi plodom, nadamo se, ali odluke su na nekim drugim ljudima", kaže Kovač, dodajući da se zahtjevi studenata zasad nisu promijenili. To je ostavka Grčevića i cijele uprave Hrvatskih studija, te vraćanje kvota na prijašnje stanje.  

Studenti su u utorak osim bukom, nastavu prekidali i čitanjem tekstova iz filozofije. Na taj način žele pokazati koliko im je stalo da im se odobre kvote za filozofiju. 

Predstavnici studenata otišli su na sastanak s rektorom Damirom Borasom koji još uvijek traje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene