Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje otvorenih pitanja

Aleksandar Vučić sastaje se s hrvatskim državnim vrhom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić boravit će u danas u Zagrebu kao najviši dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji dolazi u posjet Hrvatskoj otkako je ta vlada preuzela dužnost u srpnju prošle godine.

Vučić, koji je doputovao u Zagreb jučer navečer, boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Domaćin mu je prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić s sastao ujutro. Vučića će primiti i predsjednik Ivo Josipović, a sastat će se i s premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom vlade Nevenom Mimicom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Vučić za pragmatičnu i racionalnu suradnju Hrvatske i Srbije

Vučićev posjet Hrvatskoj nastavak je niza sastanaka na visokoj razini između dviju susjednih zemalja od kojeg se očekuje napredak u rješavanju otvorenih pitanja, izjavila je u petak u Zagrebu Pusić. "To je nastavak suradnje između dviju susjednih zemalja... u tom nizu sastanaka ovo je susret koji će obilježiti napredak u brojnim temama koje smo otvorili", izjavila je Pusić na konferenciji za novinare.

>> Mimica i Pusić o pozivu srbijanskim čelnicima: Odnosi Hrvatske i Srbije su u usponu

Radi se o problemima proizašlim iz rata, osobito nestalim osobama, gospodarskoj suradnji kada Hrvatska uđe u EU i izađe iz CEFTA-e te europskom putu Srbije i suradnji dviju država na tome putu, dodala je šefica hrvatske diplomacije.

U MVEP-u drže da suradnja dviju država, pa i u najosjetljivijim ratnim pitanjima, postiže rezultate i kao primjer ističu nedavno otkrivanje masovne grobnice hrvatskih civila u Sotinu koja, kažu, ne bi bila otkrivena da Hrvatska nije dobila podatke od srpske strane. Radi se i na povratu hrvatskih umjetnina opljačkanih u Domovinskom ratu, što je jedan od hrvatskih uvjeta da bi se uopće otvorili razgovori o mogućem povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Otvorena pitanja

U ministarstvu ističu da će službeni Zagreb ustrajati na ispunjavanju toga i preostala dva uvjeta za povlačenje tužbi, identifikaciji nestalih osoba iz Domovinskog rata i sveobuhvatnim rješavanjem pitanja optuženih i osumnjičenih za ratne zločine. Na Zrinjevcu ističu kako je Hrvatska, kada uđe u EU i izađe iz CEFTA-e, osobito zainteresirana za što liberalnije odnose sa Srbijom kako ne bi pao izvoz hrvatskih proizvoda na srbijansko tržište.

Pusić je podsjetila je da se već nekoliko puta susrela sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem, koji je početkom ožujka također boravio u posjetu hrvatskoj, kao i na razgovore hrvatskog i srbijanskog premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu kada su otvorena brojna pitanja.

Milanović je posjetio Beograd i sastao se s kolegom Ivicom Dačićem u siječnju 2013. godine. Poslije toga sastanka hrvatski je premijer izjavio kako je bilo krajnje vrijeme da se spuste tenzije u odnosima dviju zemalja. Dvojica su premijera tada razgovarala o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, pitanjima izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama.

'Nije uvertira za službeni posjet Tomislava Nikolića'

Na Zrinjevcu kažu da Vučićev posjet nije uvertira u službeni posjet srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj, ali vjeruju da će do njega sasvim sigurno doći. "Ovo nije ni uvertira, niti završetak nečega. Sadržaj naše suradnje je i to da će se predsjednici sigurno susresti", kaže izvor.

Nikolić je više puta izjavio da je "bilo kad i bilo gdje" spreman na susret s Josipovićem koji, pak, kaže da će se s Nikolićem sastati kada obojica budu mogla građanima ponuditi konkretne pokazatelje da se napreduje u odnosima dviju zemalja. Tako zasad nije poznato hoće li Nikolić pozitivno odgovoriti na poziv Zagreba da sudjeluje na proslavi ulaska Hrvatske u EU, kao ni to hoće li se njegov eventualni dolazak iskoristiti za službeni susret s Josipovićem.

Nikolić i Dačić pozvani su na središnju svečanost u okviru proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju zajedno sa svim ostalim predsjednicima i premijerima susjednih zemalja koji bi zajedno s europskim čelnicima trebali uveličati priključenje Hrvatske Europskoj uniji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene