Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legenda o svjetiljci

Politički vrh uputio čestitke povodom Hanuke: "Neka vam ovaj blagdan svjetla i slobode donese mir, toplinu i radost u domove"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je nedjelju svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj najiskrenije čestitke povodom blagdana Hanuke koji, istaknuo je, u svojoj srži nosi simboliku pobjede svjetla nad tamom. Uz njega, predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pridružili su se čestitkama.

"Blagdan Hanuke u svojoj srži nosi simboliku pobjede svjetla nad tamom. Neka nam, u svijetu bremenitom tolikim izazovima, svima osnaži nadu i vjeru te nas potakne na snažnije međusobno razumijevanje i solidarnost", stoji u čestitki koju je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio u u ime Sabora i osobno.

"Želim vam da ove blagdanske dane provedete u radosti zajedništva s vašim najmilijima, uz obilje zdravlja, ljubavi i toliko potrebnog mira. Znajući cijeniti sve čime smo blagoslovljeni, ne zaboravimo na one koji proživljavaju iznimno teške trenutke, lišeni spokoja i topline obiteljskog doma. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!", poručio je predsjednik Sabora. 

Milanović: Neka ovaj blagdan donese mir, toplinu i radost

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitku u povodu blagdana Hanuke, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

"Svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj čestitam Hanuku. Neka vam ovaj blagdan svjetla i slobode donese mir, toplinu i radost u domove, provedite ga u blagostanju i vedrini zajedničkog druženja. Hag Hanuka Sameah!", naveo je u čestitci predsjednik Milanović.

Pročitajte i ovo Božićno drvce: Ilustracija - 1 ŽIVOT JEDNOG BORA Kao mala kućna šuma koja život znači: Jeste li znali da živo božićno drvce možete unajmiti?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitku u povodu blagdana Hanuke, u kojoj ističe kako "svečanost Hanuke uvijek iznova govori o svjetlu koje protjeruje tminu, i potrebnoj nadi, optimizmu i vjeri u bolji svijet".

"Uime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Hanuku i želim da blagdan svjetlosti provedete vedro i radosno u krugu obitelji i prijatelja. Sretna Hanuka. Hag Hanuka Sameah!", naveo je u čestitci premijer Plenković, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. godine prije Krista. kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jubilarna ceremonija Počeo veliki blagdan Hanuka: U Zagrebu zapaljena prva svijeća na menori

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja, čija količina je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana.

Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene