Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenila mišljenje?

Obrat u slučaju djevojčice koja je zbog antiratnog crteža poslana u sirotište, ali je li doista sve u redu? "Ako radite dobro djelo, pokažite nam dijete"

Aktualno Galerija Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 6 Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 1 Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 2 Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 3 Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Progon u Rusiji zbog dječjeg crteža, ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
Obrat u slučaju ruske djevojčice poslane u sirotište nakon što je nacrtala proturatni crtež, a njezin otac završio u zatvoru. Po tvrdnjama vlasti preuzela ju je majka. Sud u međuvremenu razmatra roditeljska prava zatvorenog oca. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Maša Moskaljova napustila je sirotište i sada je s majkom. Novi je to zaokret u slučaju djevojčice koja je privukla pozornost ruske, ali i međunarodne javnosti. Dosad je odbijala otići majci od koje je godinama bila razdvojena.

Mašin otac, samohrani roditelj Aleksej Moskaljov, osuđen je na dvije godine zatvora, a Maša nije htjela ostati s majkom Olgom, koja godinama nije živjela s obitelji.

Nekoliko sati prije održavanja saslušanja o roditeljskim pravima Olga je preuzela Mašu iz ustanove nakon što se djevojčica predomislila, prema povjerenici za djecu.

Pročitajte i ovo Antiratni crtež ruske djevojčice Maše Sve zbog crteža Pobjegao iz kućnog pritvora: Nestao otac djevojčice koja se usprotivila ruskoj agresiji

Pročitajte i ovo Antiratni crtež ruske djevojčice Maše Kakva brutalnost Ruski sud želi ocu oduzeti kćer, ne smiju komunicirati. A sve zbog jednog crteža

"Važno nam je doznati mišljenje djeteta. Postoje različite informacije gdje je dijete sada. Neki kažu da je u nekakvoj ustanovi, zatim da je vjerojatno s majkom", rekla je Jekatarina Gordon, odvjetnica Mašinog oca Alekseja.

Tu informaciju o 13-godišnjoj djevojčici objavila je ruska povjerenica za prava djece Marija Lvova Belova. Zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ona je na uhidbenom nalogu Međunarodnog kaznenog suda zbog deportacija tisuća ukrajinske djece. Mašu još nitko nije vidio.

"Ako radite dobro djelo, pokažite nam dijete. Samo je pokažite i pustite je da kaže: osjećam se dobro, sretna sam i zadovoljna sada, spašena sam", kaže Olga Podolskaja, gradska vijećnica u Jefremovu.

Maša je smještena u sirotište nakon što je krajem prošle godine protiv njezinog oca Alekseja pokrenuta kaznena istraga zbog nekih objava na društvenim mrežama navodno uperenih protiv ruske vojske. Prošli tjedan osuđen je na dvije godine zatvora. Pod nadzorom sigurnosnih službi našao se kad je prije godinu dana Maša u školi nacrtala proturatni crtež. O njegovim roditeljskim pravima sada odlučuje sud.

"Nekada je postojao pojam – djeca neprijatelja naroda. Ako do toga dođe, to će biti strašno", rekao je Vladimir Biljenko, odvjetnik Mašinog oca Alekseja.

Aleksej tvrdi da on nije autor poruka i da su njegovi profili na društvenim mrežama možda hakirani. Europska komisija slučaj je usporedila sa Staljinovim progonima. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene