Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Snimka profesora na satu kemije u jednoj zagrebačkoj gimnaziji brzo je zainteresirala, ali i podijelila mišljenja javnosti. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.


Ravnatelj zagrebačke gimnazije je Dnevniku Nove TV potvrdio autentičnost snimke u kojoj pojašnjava kemijski pokus, no zbog zaštite djece se ne otkriva ni njegov, ni identitet bivšeg učenika snimljenog profesora koji kaže da su su njegove metode poduke i da su bile zabavne.

"Budući da je gradivo kemije izuzetno teško u toj školi, mi kao klinci smo uvijek imali tremu ući u tu učionicu, a profesor je sa svojim jedinstvenim šalama, sa smijehom uvijek razbijao tu tremu i na taj način je svima bilo lakše upijati gradivo“, rekao je bivši učenik.

Ilustracija Skandal u zagrebačkoj gimnaziji, profesor simulirao ejakulaciju i spominjao bivšeg američkog predsjednika

No pitanje je gdje prestaje kreativnost profesora, a počinje degutantno ponašanje, upozorio je psihijatar za djecu i mlade Tomislav Franić koji je i sam pogledao snimku, koju je Dnevniku Nove TV ustupio 24sata.

"Nažalost, volio bih da ga nisam pogledao. Ovaj video je vrlo neprikladan sadržaj i svakako da može izazvati jednu neugodu, osobito pretpostavljam više kod djevojaka, a moguće i kod dječaka“, kazao je psihijatar za djecu i mladež Franić.

I dok su telefonom sve nadležne obrazovne institucije poručile kako je ponašanje profesora krajnje neprimjereno, nitko još ne želi pred kamere. Neki su tek poslali pisana priopćenja.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje odgovaraju kako im se nitko iz te škole po tom pitanju još nije obratio, a pravobraniteljica za djecu je odlučna da je ovo osnova za prekid radnog odnosa.

Klasična gimnazija u Križanićevoj ulici u Zagrebu Mladiću koji je s mačetom upao u zagrebačku gimnaziju određeno mjesec dana istražnog zatvora

Hoće li kemičar s neprimjerenim načinom poduke dobiti otkaz ili neku drugu sankciju odlučit će škola, no bivši učenik je siguran da bi odgovor bio negativan kada bi se pitali učenici: "Nikad se u našoj generaciji nitko nije uvrijedio na bilo kakvu šalu, na bilo kakav takav neki komentar ili nešto, jer jednostavno kad se čovjek opusti, trema nestane i lakše je upijati gradivo, otvara se bolja komunikacija s profesorom i onda više ni vama nije neugodno reći da vam nešto nije jasno.“

Vjerojatno su mnogi učenici i zapamtili prikazanu kemijsku reakciju. Možda su usput naučili i tko su Bill i Monica, no puno važnija od kemijske, ovaj put će biti reakcija škole.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju