Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je potvrdio optužnicu protiv člana prve dvije hrvatske vlade nakon demokratskih izbora Zvonimira Medvedovića i njegove supruge Branke Medvedović koje tužiteljstvo tereti da su nezakonito stekli više od 20 milijuna kuna.


Optužnicom podignutom u siječnju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Medvedovića tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a njegovu suprugu za pomaganje u tom nedjelu.

Tužiteljstvo tvrdi da je Medvedović kao predsjednik uprave jedne zagrebačke tvrtke krajem 2006. naložio da se u poslovnim knjigama za 2006. evidentiraju nepostojeće obveze prema njegovoj supruzi u iznosu od preko 25,6 milijuna kuna.

Radi pokrića tog naloga sastavljen je fiktivni ugovor o kreditu između drugookrivljenice kao kreditora i tog društva kao korisnika kredita s datumom od 12. listopada 1992. na iznos od 368.526 tadašnjih njemačkih maraka, objavilo je tužiteljstvo nakon podizanja optužnice ne navodeći imena okrivljenika.

Medvedović je potom supruzi navodno predao izvadak iz poslovnih knjiga kako bi pokrenula ovrhu, a ona je 25. srpnja 2007. ishodila rješenje o ovrsi na iznos od 25,6 milijuna kuna, što je prema tvrdnjama tužiteljstva bio ukupan iznos navodne glavnica i ugovorenih kamata nepostojećeg dugovanja.

Temeljem rješenja o ovrsi, s računa oštećene tvrtke je 23. svibnja 2007. na račun Branke Medvedović uplaćeno 2,5 milijuna kuna, a potom 15. lipnja 2007. još 1,95 milijuna kuna. U listopadu 2007. na Medvedovićev račun navodno je uplaćeno preko 15,9 milijuna kuna pa ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na preko 20,3 milijuna kuna.

Medvedović je 1990. u prvoj hrvatskoj vladi koju je vodio Stjepan Mesić bio ministar zadužen za robni promet, dok je u drugoj vladi na čelu s Josipom Manolićem bio tzv. ministar bez lisnice. (Hina)