Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJBOLJA SEZONA DOSAD

Ova je biljka koja se uzgaja u Slavoniji toliko vrijedna da na poljima stražare - čuvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači očekuju dobru zaradu, a kako je to jedna od najprofitabilnijih kultura, na poljima su organizirali i danonoćne straže. Sve što proizvedu već je prodano.

Počela je berba češnjaka, a prve glavice pokazuju da će 2017. godina biti zapamćena kao najbolja do sada. Klimatski uvjeti išli su na ruku proizvođačima - češnjak je zdrav i krupan, a njegov opojni miris širi se s polja.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve otišlo u vjetar Hrvatska zbog štetočina ostaje bez trećine češnjaka

Proizvođači očekuju dobru zaradu, a kako je to jedna od najprofitabilnijih kultura, na poljima su organizirali i danonoćne straže. Požutjeli listovi znak su da je češnjak spreman za vađenje. "Pa već kad se vidi da se osuši perje, onda se već vidi i kad je vrijeme, po vremenu - kada se posadi ujesen, onda se u šestom mjesecu već može vaditi", kaže Milica Novosel, sezonska radnica.

Berbom od 6 sati ujutro berači će preduhitriti vrelo sunce. Posao nije težak kad je godina - najbolja do sada. "Već u zadnjih 15-ak godina koliko se bavimo intenzivno ovom proizvodnjom, ovo je zapravo, čini mi se, najbolja godina", kaže Pero Zovko, proizvođač češnjaka.

Proizvođača je svake godine sve više. Zadruzi Češnjak iz Cerića pridružili su se članovi iz cijele kontinentalne Hrvatske, a raste i broj hektara. "Imamo 70 hektara, što je drastičan skok u odnosu na prošlu godinu, kad ih je bilo 19", kaže Mara Čuljak, upraviteljica zadruge Češnjak. Sve što proizvedu već je prodano, jer domaćeg češnjaka nema dovoljno.

Češnjak u Hrvatsku najviše stiže iz Kine, Španjolske i Slovenije, a uvozimo ga i iz Srbije, Makedonije i Albanije i to ukupno 1246 tona, vrijednih preko 3 milijuna eura. Otkupna cijena kreće se od 16 do 25 kuna po kilogramu. Na jednom se hektaru može zaraditi između 60 i 100 tisuća kuna, pa uzgoj češnjaka privlači i mlade.

Nakon berbe, tone češnjaka tri se tjedna suše na polju. Zbog njegove velike vrijednosti, straže se drže 24 sata na dan. "Mora se čuvati jer pazite, to je poprilično skupa roba, zgodno je doći utovariti. Imali smo iskustvo, evo jedan od kolega je imao, 500 kila su mu ukrali preko noći", kaže Zovko. Jer češnjak je trenutačno jedna od najisplativijih kultura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene