Nakon objave rezultata istraživanja Hrvatske agencije za hranu i naše europarlamentarke Biljane Borzan na 26 istih proizvoda kupljenih u Hrvatskoj i Njemačkoj pitali smo Vladu hoće li i kako hrvatskim potrošačima omogućiti kupnju proizvoda iste kvalitete kao u Njemačkoj? Do promjene europskog zakonodavstva dug je put, a za to će biti potrebno još velikih istraživanja.


Isti proizvod lošije kvalitete i veće cijene, obmana je potrošača, kaže Biljana Borzan čije je istraživanje istih proizvoda iz Njemačke i Hrvatske pokazalo razlike.

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

"U nacionalna zakonodavstva je uključeno da je zabranjeno obmaniti potrošača, da on misli da kupuje nešto drugo od onoga što kupuje. Međutim, pitanje je dokaza je li to različit proizvod", kaže SDP-ova europarlamentarka.

Istraživanje je već stiglo na stol europske povjerenice za zaštitu potrošača. Borzan se nada i novim istraživanjima, kako bi se sadašnji zakoni mogli popraviti.

"Inspekcija teško može na licu mjesta utvrditi da je proizvod u RH drugačiji od onoga u Njemačkoj, jer promatra samo taj proizvod. Potrebni su jasni znanstveni dokazi da imamo različitu kvalitetu kako bi se mogli mijenjati zakoni", pojašnjava Borzan.

Rezultatima istraživanja kvalitete proizvoda, nije iznenađen ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Mi smo to znali i bez tih istraživanja i na tome Vlada radi. Da ne radi ne bi bilo priče oko salmonele i svega ostalog, pa i oko kvalitete hrane, koje smo otkrili i pokazali građanima", kaže Tolušić.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je od 26 proizvoda, 14 proizvoda različite kvalitete, a od tih 14, njih 9 je različito i kvalitetom i cijenom. Kod 4 proizvoda razlike nije bilo.

Oglasio se i zastupnik za Wudy hrenovke u Hrvatskoj. Kažu kako u istraživanju nisu uzeta dva identična proizvoda iz linije Wudy hrenovke zbog čega isti nisu i ne mogu biti usporedivi.   

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr