Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se lovi bez posebne dozvole, tunolov je krivolov. Četvorici Bibinjaca koji su iz plićaka izvukli tunu od 230 kilograma zato prijeti novčana kazna. Jedan od njih poručuje: "Neka dođu po cijelo Bibinje."


Četvorica Bibinjaca koji su u utorak su iz plićaka u uvali Jaz izvukli tunu od 230 kilograma vrlo bi lako mogla prekršajno odgovarati zbog krivolova i platiti kaznu veću od 200 tisuća kuna jer ako je bez posebne dozvole, tunolov je krivolov, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Uvala Vruja - 1 Nastavlja se devastacija prekrasne dalmatinske uvale, a država unatoč brojnim prijavama ne čini ništa: ''Taj ping-pong između svih institucija traje 20 godina'' Provjereno istražuje smrt čovjeka koji se borio protiv riječnog krivolova - 10 Tko je kriv za smrt čovjeka koji se borio protiv riječnog krivolova: ''Bol je takva da je teško naći riječi, ali zbog institucija koje ne rade svoj posao još je veća''

Zadarski ribarski inspektori već su u srijedu pokrenuli inspekcijski postupak protiv odgovornih, a nakon što ribarski inspektor iziđe na teren i utvrdi što se dogodilo, bit će poznato kakve će mjere biti poduzete protiv počinitelja.

Kao dokazni materijal inspektorima će poslužiti i snimka hvatanja tune koja se brzo proširila internetom i postala viralni hit.

Mario Rogošić, šef sektora za nadzor ribarstva, objasnio je kako se potencijalno radi o više prekršaja, a sumnjivcima je upućen poziv na očitovanje koje će biti obavljeno u ponedjeljak ili utorak. Kad cijeli nadzor bude gotov, znat će se o kakvim se prekršajima radi.

A raspon prekršaja zbog kojih Bibinjci mogu biti kažnjeni dugačak je. Između ostalog, u slučaju da je riba ulovljena bez dozvole za lov na krupne ribe, kazna se kreće od 10 do 150 tisuća kuna. Također, krupne ribe, među kojima je i tuna, ne smiju se loviti ostima, što su Bibinjci napravili, a kazna za takvo nešto je nekoliko desetaka tisuća kuna. Tu si i druge stvari.

U svakom slučaju, budu li kažnjeni maksimalnim kaznama, one bi za Bibinjce mogle iznositi nekoliko stotina tisuća kuna.

Komentirajući situaciju, edan je od sumnjivaca za Slobodnu Dalmaciju rekao: "Što? Prijavili su nas? Neka dođu po cijelo Bibinje." Dodao je kako je u izvlačenju tune sudjelovalo 15-ak ljudi, a da ih je gledalo "pola mista".

Ribu su, kaže, prvo pokušali odvesti u duboko, ali ona to nije htjela.

"Zabila se u plićak. Izgledalo je kao da ima oštećenu leđnu peraju. Što smo trebali napraviti? Pustiti je da tu ugine i usmrdi se dok dođu ljudi iz Oceanografskog instituta ili Inspektorata", pita se. Priznao je i da ni on ni prijatelji nisu profesionalni ribari i da nemaju ribarske dozvole.