Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Betlehemsko svjetlo u zagrebačkoj katedrali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Betlehemsko svjetlo, simbol mira, dobrote i prijateljstva među ljudima, hrvatski izviđači donijeli su danas u zagrebačku katedralu.

Pročitajte i ovo Petra Boić Petrač, direktorica komunikacije u wwf Mrak od 20:30 Svjetla se gase na sat vremena: Obilježavanje akcije "Sat za planet Zemlju" Na Trgu jaslica u Betlehemu simbolično postavljena bodljikava žica Betlehem solidarno s Gazom Ove godine betlehemske "jaslice" izgledaju znatno drugačije: "S ovog svetog mjesta prenosimo poruku mira"

Pred katedralom izviđače su dočekali domaćin - rektor zagrebačke katedrale mons. Juraj Batelja, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i mnogobrojni vjernici.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Batelja, koji je mladima zahvalio i čestitao im što su donijeli svjetlo. 

U propovijedi im je poručio da budu svjesni važnosti betlehemskoga svjetla, simbola Isusa Krista, koji je govorio da je Svjetlo svijeta.

Betlehemsko svjetlo, dodao je mons. Batelja, ima moć opraštanja grijeha, mira među ljudima, to je svjetlo koje nas priprema za vječnost. 

Betlehemsko svjetlo veliki je događaj u iščekivanju Kristova rođenja, njegova dolaska na zemlju. 

Ono je i te kako važno za našu katedralu i našu domovinu i nas kršćane upućuje da otklonimo svako ideološko mesijanstvo te da se pripremimo za Božić, dan Kristova rođenja, rekao je.

Monsinjor Batelja podsjetio je da Crkva na treću nedjelju došašća slavi i nedjelju caritasa u kojoj pomažemo onima koji su među nama najpotrebniji. 

Spomenuo je i svijetli primjer blaženoga Alojzija Stepinca, koji je savjest, život i načela po kojima je živio gradio na ljubavi Božjoj i koji je često ponavljao da vjera nije kabanica koju možemo presvlačiti i okretati po vlastitoj volji. 

Pozvao je vjernike, a osobito mlade, da grade zdravo društvo koje je tako potrebno hrvatskom narodu.

Nakon mise okupljeni vjernici i stotine izviđača to su svjetlo
ponijeli u svoje domove i župe diljem domovine. 

Ovogodišnjim slavljem i donošenjem betlehemskoga svjetla službeno se završava i program proslave 100. obljetnice skautizma u svijetu, a svjetlo je 16. put iz Betlehema preko Beča doneseno u zagrebačku katedralu. 

Hrvatski izviđači sutra će u podne betlehemsko svjetlo donijeti u Hrvatski sabor, gdje će ih dočekati predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Šeks je novinarima izjavio da su Vlada i Sabor pokrovitelji te važne svečanosti. 

Ove godine, rekao je, to svjetlo ima posebno značenje. Ono
je znak jedne obnove, nade za Hrvatsku, za hrvatski narod, i zbog toga je njegovo donošenje u Hrvatski sabor simbol mira i ljubavi, a preko Sabora to svjetlo će biti simbol mira, nade i ljubavi za sve ljude u Hrvatskoj, izjavio je Šeks.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je Vlada pokrovitelj 100. obljetnice skautizma u Hrvatskoj, dodajući da je zajedno s predsjednikom Šeksom dočekala betlehemsko svjetlo pred zagrebačkom katedralom. 

"Današnjom svečanošću, koje je u znaku betlehemskoga svjetla, želim da ono u naša srca unese mir, spokoj i ozračje u kojemu ćemo dočekati blagdan Božića i Novu godinu", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene