Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Provjerite koje sve usluge kod zubara možete dobiti na račun HZZO-a: Za jednu besplatnu mnogi ne znaju, misle da je riječ o estetskoj usluzi

Za mnoge je građane odlazak zubaru bolan i stresan, a mnogi ga i odgađaju zbog povećih novčanih iznosa koje moraju platiti za određene usluge. No brojne usluge pokriva HZZO, provjerite koje.

Mnoge stomatološke usluge besplatne su za građane zahvaljujući obveznom, kao i dopunskom zdravstvenom osiguranju. 

Pravilnikom HZZO-a o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti jasno su utvrđene usluge stomatologa koje su za pacijente besplatne i njihov trošak pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.

No treba naglasiti da su određene usluge besplatne samo za mlađe od 18 godina, samo za osiguranike između 18 i 65 godina ili pak samo za osiguranike starije od 65 godina.

Ako stomatolog ima ugovor s HZZO-om, pacijent neovisno o svojoj dobi ima pravo na sljedeće besplatne usluge:

  • vađenje zuba
  • liječenje paradentoze
  • pravo na djelomične i totalne zubne proteze
  • čišćenje kamenca do dva puta godišnje
  • u potpunosti je pokriven trošak kompozitnih (bijelih) ispuna za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti
  • popravak ostalih zuba amalgamskim ispunima
  • izdavanje uputnice za RTG snimke zuba, za ortopan, zubne proteze, vađenje zuba...

Osim vađenja zuba besplatno je i vađenje fragmenata ili zaostalog korijena zuba te vađenje starih punjenja iz korijenskih kanala.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar oj radosti Štromar: "I meni je Josipa Rimac pisala 'srce moje, dušo moja, samo me ti možeš smiriti', a kad je supruga vidjela poruke..."

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Traži pozitivan stav Dok kruže glasine o Zalužnijevoj smjeni, Zelenski objavio: "Planiram veći zahvat od smjene samo jedne osobe"

Mnogi građani ne znaju da imaju pravo na besplatno redovito čišćenje zubnih naslaga sa svih zuba minimalno dva puta godišnje, odnosno skidanje kamenca. Pacijenti misle da je riječ o estetskoj usluzi iako čišćenje zubnog kamenca prvenstveno ima zdravstveni, a tek onda estetski učinak. Skidanje zubnog kamenca i poliranje korijena štiti nas od bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa.

Pročitajte i ovo Napad na Jemen ČEKA SE POTVRDA Još jedan žestoki val odmazde za smrt Amerikanaca? "Napali su 15 ciljeva"

Mlađi od 18 godina uz sve spomenute usluge imaju pravo još i na zubni aparat te bijele ispune za sve zube.

Sve usluge izvan standarda stomatolozi naplaćuju prema cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine. Za naplaćenu uslugu pacijent mora dobiti račun, a cjenik usluga mora biti izložen na vidljivu mjestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene