Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POREZ NA ULOŠKE

Žestoka rasprava u Saboru, HDZ-ovka iznenadila izjavama: ''Pa ne menstruiraju žene otkad je Plenkovića''

U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila je da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko 8000 kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Dodala je kako je Europski parlament 2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Stoga se založila za "iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj" kako bi pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama. No, drži da prijedlog vjerojatno neće dobiti potporu vladajuće većine. Ocijenila je da Vlada nije pokazala empatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako prijedlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Oglasila i na društvenim mrežama gdje je napisala da ju je na njezin prijedlog o prestanku oporezivanja uložaka i tampona zastupnica HDZ-a pitala kako je to neravnopravnost ''kada i muškarci moraju kupovati britvice''.

Žestoka rasprava

O prijedlogu Mrak Taritaš govorila je, među ostalima, u Saboru i HDZ-ova zastupnica Anita Pocrnić Radošević koja je kazala da "ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića". Usprotivila se prijedlogu o smanjenju poreza na to "jer bi potom mogli tražiti i uloške s mirisom lavande i ruže".

"I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti", rekla je objašnjavajući za saborskom govornicom zašto je protiv ovog prijedloga.

U kasnijoj je raspravi pokazala da ne razumije ni što je točno prijedlog. Kazala je kako se ni podnositeljica Anka Mrak Taritaš ne zalaže za smanjenje PDV-a za sve, već da se siromašnima ženama omoguće besplatno higijenske potrepštine. ''Ne, svima, svima!'', ispravila ju je Mrak Taritaš.

''Ne menstruiraju žene otkad je Plenkovića''

Objasnila je da bi, prema njenom mišljenju, bolja odluka bila proračunom odrediti financije kojima će se omogućiti higijenske potrepštine ženama slabijeg imovinskog stanja.

Prozvala je i određene zastupnice oporbe zašto one, dok su bile na vlasti, nisu tražile smanjenje ovog poreza, a zatim se počela smijati.

"Pa ne menstruiraju žene otkako je HDZ na vlasti. Zašto vi to niste tražili dok ste bili ministrica i kad ste bili u Vladi? Pa ne znam zašto u ostalim Vladama to niste radili. Pa nije menstruacija nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. Mislim stvarno, nemojte da moramo, još se i smijat", progovorila je kroz smijeh obrazlažući da ne bi trebalo smanjiti porez na uloške i tampone svima jednako jer nemaju svi jednaku kupovnu moć.

Druga je saborska zastupnica u replici Pocrnić Radošević rekla da se u ovom prijedlogu ne radi samo o uštedi, već je stvar principa te da se time želi postići ravnopravnost žena i muškaraca.

''Smanjenjem stope PDV-a na menstrualne potrepštine s 25 na 5 posto, što je zanemarivo smanjenje, morate biti svjesni da oni koji upravljaju državom moraju misliti o punjenu proračuna. Najlakše je biti u oporbi i tražiti nešto i ne misliti kako će se nešto financirati. Ovaj prijedlog zaista nema smisla i neće napraviti ništa po pitanju menstrualnog siromaštva'', ponovila je unatoč isticanju nekoliko zastupnika da tema rasprave nije menstrualno siromaštvo, već spolna ravnopravnost.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, smatra Glasovac.

Katarina Nemet (klub IDS-a) podržala je zakonski prijedlog, rekavši da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle. Trebala bismo slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.

Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta) koji je rekao kako je jedna od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene