Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan dobrovoljnih darivatelja

Beroš: ''Jedna doza krvi može spasiti čak tri života'', ali jedna skupina ljudi zbog pandemije ipak posustaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, 25. listopada, ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je poručio da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, zahvalio je svima koji su učinili tu plemenitu gestu i pozvao one koji to mogu da učine isto.

"Vaša jedna doza krvi može spasiti čak tri života. Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto. Veliko hvala Hrvatskom Crvenom križu na požrtvovnosti, poticanju građana na darivanje krvi i svakodnevnom spašavanju života", istaknuo je ministar Vili Beroš na svom Twitter profilu.

I Hrvatski Crveni križ (HCK) je svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitao njihov dan - Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Poručio im je da su oni "istinska vrijednost ovoga društva" i da budu ponosni na činjenicu da njihova plemenitost spašava živote te im zahvalio na tome.

I ove godine u Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Unatoč pandemiji, HCK ističe da je sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio 142.265 doza krvi, od ukupno 176.938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine.

Pandemija je ipak ostavila traga jer subrojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi, ističu u Hrvatskom Crvenom križu. Naime, nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj sve je starija.

U HCK-u upozoravaju kako navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni glede zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.

Navode i kako je najveći broj doza krvi - 61 posto prikupljen na akcijama davanja krvi organiziranim prema mjestu stanovanja, a sve se manje - 12 posto akcija organizira prema mjestu rada.

Analizirajući spolnu strukturu davatelja krvi, od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 26.312 ili 18 posto darovale su žene, a 115.953 ili 82 posto muškarci.

Pročitajte i ovo Doniranje krvi - 3 Šesta nestašica ovog ljeta Apel iz riječkog KBC-a: "Zalihe traju samo pet dana. Imamo pojačanu potrebu za krvnim grupama A i 0''

Pročitajte i ovo Darivanje krvi - 3 RASTU POTREBE Zbog nestašice ove dragocjene tekućine liječnici otkazuju operacije: "Trebala je biti 2. lipnja, pa je prebačena na 7., ali i to su odgodili..."

HCK navodi da se nakon nekoliko godina stagnacije, bilježi blagi porast broja žena. Za istaknuti je Grad Zagreb u kojem je 1618 žena ili 26 posto dalo krv, Međimursku županiju s 1160 žena ili 25 posto, Zadarsku županiju s udjelom od 1424 žena ili 24 posto, te Varaždinsku s 2298 žena ili 23 posto.

Među darivateljima koji su prvi puta darovali krv 38 posto su žene, a 62 posto muškarci.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi od 9 do 12 sati, a potom svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene