Davor Bernardić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Davor Bernardić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak da nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer nije dobio novac.


"Cijeli sam život primao stipendije, mnogi u Hrvatskoj primali su različite stipendije, ali laž je da sam primio novac. Nisam primio niti kunu, niti lipu. Primio sam jedino znanje i znam da mi nije olakotna okolnost to što sam stekao znanje, a ne novac", rekao je Bernardić gostujući u Novom danu N1.

Vezani članci Predsjednik Milanović na Mirogoju Milanović protiv najstrožih mjera: ''One koji spominju policijski sat treba strpati u maricu... Da stanemo kao kad je umro Tito?'' Peđa Grbin Peđa Grbin poslao poruku Milanoviću: "Očito se odlučio braniti ili hraniti konfliktom"

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, s obzirom na to da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

S obzirom na to da je nedavno predstavio antikorupcijski savez, na upit zašto onda nije vratio novac, ponovio je da je to zato što ga nikad nije ni dobio. "Kako mogu vratiti nešto što nisam dobio?" upitao je.

"Kad bih i htio vratiti novac, ne znam kako bih to izveo jer nisam dobio novac, nego znanje. Dobio sam stipendiju kroz koju sam se obrazovao", naglasio je šef SDP-a.

Na to što predsjednički kandidat Zoran Milanović nije objavio detalje svog privatnog poslovanja nakon što je otišao iz politike, Bernardić je komentirao da se zalaže za transparentnost, ali da se u u poslovnom svijetu moraju poštovati ugovorne obveze i čak i klauzule o tajnosti.

"U trenutku kad Milanović postane dužnosnik i predsjednik Republike, on po sili zakona sve te stvari mora javno objaviti i sve transparentno staviti u imovinsku karticu", dodao je.

Vezano za dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb na kongres Europske pučke stranke, a u svjetlu otkrivanja spomen-ploče u Novome Sadu generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je kao zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo u napadu na Vukovar, Bernardić je rekao da mu se ne sviđa kontekst u kojem dolazi.

"Dolazi dva dana nakon obilježavanja žrtve Vukovara i nakon što je u Srbiji otkrio spomen-ploču. Mislim da to nije dobra poruka za normalizaciju, pogotovo kada dolazi od čovjeka koji je poznat po huškačkoj retorici za vrijeme rata. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će govor održati na HDZ-ovu skupu u organizaciji europskih pučana", komentirao je.

Upitan hoće li SDP podržati prijedlog Zakona o blagdanima, Bernardić je rekao da neće podržati da se ukine Dan neovisnosti jer je 8. listopada 1991. Hrvatska odlukom Sabor raskrstila državnopravne odnose s bivšom Jugoslavijom i time postala neovisna država.

SDP je predložio i amandman da 30. svibnja koji se dosad obilježavao kao Dan Hrvatskog sabora, bude Dan Republike Hrvatske zato što je tad višestranački Sabor donio bitne odluke i uspostavio temelje Republike Hrvatske te Bernardić smatra da Dan RH stoga ima puno veću simboliku, snagu i značaj nego Dan državnosti. (Hina)