Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke Povjerenstva

Bačić o Bernardiću: "Ako je vjerodostojan, neka podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a"

Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr)
Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Davor Bernardić u Dnevniku NoveTV (Foto: Dnevnik.hr) Davor Bernardić u Dnevniku NoveTV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i novi politički tajnik HDZ-a Ante Sanader komentirali su odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u srijedu utvrdilo da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Bačić se osvrnuo na najavu osnivanja antikorupcijskog bloka i najavu potpisivanja antikorupcijske Deklaracije koju bi, prema najavama medija, trebali potpisati SDP, GLAS, HSU, IDS i HSS.

Pročitajte i ovo Zatvoreni balkon 1000 do 5000 eura Novi zakon mogao bi uvesti neočekivanu zabranu: "Ne može svatko raditi što želi, zgrade nisu privatno vlasništvo" Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

"Kada smo si pojasnili tko bi u ime tih stranaka trebao potpisati tu Deklaraciju, nismo bili sigurni šale li se oni ili misle ozbiljno. Pogotovo u kontekstu jučerašnje odluke Povjerenstva o Bernardiću. HDZ-u predbacuju korupciju, a sami su debelo uhvaćeni s prstima u pekmezu", smatra Bačić.

"Ako je Bernardić vjerodostojan, mi u HDZ-u tražimo da zbog kršenja zakona, bude principijelan i podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a", rekao je Bačić aludirajući na učestalo Bernardićevo traženje da ostavku podnese premijer Plenković.

Anku Mrak Taritaš Bačić je nazvao hodajućim sukobom interesa. "Oni bi nama djelili lekcije kako bi trebala izgledati normalna Hrvatska, da nije smiješno, bilo bi tragično", smatra Bačić.

Rekao je da oni nisu ti koji bi trebali docirati HDZ-u. Bačić je komentirao i postignuti dogovor u koaliciji.

"Vladajuća koalicija u iduću godinu ulazi s onim što je predsjednik Vlade predstavio, a to je da ćemo svim državnim i javnim službenicima povećati plaću 2+2+2 i napraviti ozbiljnu analizu, reviziju koeficijenata složenosti poslova", rekao je Bačić.

"Nikakav ustupak nismo napravili kao HDZ. Ostajemo na poziciji da je potrebno napraviti tu uredbu i snimiti svako radno mjesto i onda sukladno tome ući u povećanje koeficijenta gdje je to nužno".

Smatra kako sindikati nemaju razloga za štrajk.

"Nakon što vam je poslodavac išao više od onoga što ste tražili, nema razloga za štrajk jer je plaća povećana", napominje.

Odluka Povjerenstva

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, s obzirom na to da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija, već na temelju diskrecijske procjene same škole koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultatntskog rada, kao i na to da će biti promotor i ambasador škole.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izjavio da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te dodao kako nije bio informiran da je stjecanje novih znanja u Hrvatskoj sukob interesa.

"Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, nažalost, sve povezano s vrhom vlasti", ustvrdio je čelnik SDP-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene