Davor Bernardić 2014. je sklopio ugovor o stipendiji s visokom poslovnom školom Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna. Povjerenstvo je zaključio da je stipendiju dobio kao političar, ne kao stručnjak jer se u trenutku sklapanja ugovora tri godine nije bavio znanstvenim radom.

Galerija


Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Vezani članci Sabina Glasovac (SDP) Sabina Glasovac o raskolu stranke: "Sudbinu SDP-a nećemo predati u ruke HDZ-a" Smije li dužnosnik primiti stipendiju (Foto: Dnevnik.hr) Stigla anonimna prijava: Bernardićeva stipendija pred Povjerenstvom za sukob interesa

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, s obzirom na to da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija, već na temelju diskrecijske procjene same škole, koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultantskog rada, kao i na to da će biti promotor i ambasador škole.

Povjerenstvo je ocijenilo kako se u tom slučaju ne radi o daru jer se iz ugovora vidi da se radi o dvostranom pravnom odnosu, ali se dužnosnik našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Runtić u sokubu interesa

Povjerenstvo je kaznilo saborskog zastupnika Hrvoja Runtića s 4000 kuna koje će platiti u četiri rate jer nije u svoju imovinsku karticu unio porezni dug i dug prema fizičkoj osobi.

Povjerenstvo je također odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog toga što je na društvenim mrežama reklamirao vitamin C trgovačkog lanca DM, s obzirom na to da je utvrđeno da Pernar nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu s tom tvrtkom.

Postupak neće biti pokrenut ni protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer nije utvrđen nikakav osobni interes gradonačelnika vezan za prošlogodišnji posjet predsjednika Gradske skupštine Jagodine Dragana Markovića Palme, čiji je posjet izazvao negodovanje javnosti.

Povjerenstvo je odgodilo razmatranje slučaja saborskog zastupnika Siniše Varge vezano za obavljanje konzultantskih poslova. (Hina)