Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIK SDP-a

Bernardić: "Hrvatska ne može biti granični policajac koji će obavljati zadatke za EU"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Problem migrantske krize treba rješavati tamo gdje je nastao, odnosno na žarištu u Turskoj i na razini Europske unije", rekao je Davor Bernardić na predstavljanju SDP-ovih programskih smjernica u Puli.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je u Puli rekao da "Hrvatska ne može biti granični policajac koji će obavljati zadatke za EU", a za mogući angažman Hrvatske vojske na državnoj granici da vojska kao zadnja opcija nije isključena, ali kako je istaknuo, tek kad se iscrpe ostali modeli rješavanja migrantske krize.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Propusna granica Žestoko u Saboru! Desnica zaziva vojsku na granicama, lijevi uzvraćaju: "Što će tamo, pucati po ljudima?"

"Problem migrantske krize treba rješavati tamo gdje je nastao, odnosno na žarištu u Turskoj i na razini Europske unije. Hrvatska ne može biti granični policajac koji će obavljati zadatke za Europsku uniju, a s druge strane neće moći dobiti primjerice ulazak u Schengen ili neće moći potegnuti pitanje reforme Dublinskog protokola", rekao je Bernardić na predstavljanju SDP-ovih programskih smjernica večeras u Puli.

Postavio je pitanje zašto rješavanje migrantske krize i pitanje migranata nije među prioritetima predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

"Očito, jer Vlada to nije stavila na dnevni red, a ovo je bila idealna prilika da dok predsjedamo Europskom unijom nametnemo reformu Dublinskog protokola i pokušamo riješiti jedan od velikih izazova s kojima će se Hrvatska po svemu sudeći suočiti. Naš stav o tom pitanju je jasan, pokazali smo kada smo bili u poziciji kako se problem može riješiti efikasno, ali istodobno humano i ljudski" - naglasio je predsjednik SDP-a .

Govoreći o koronavirusu i njegovom utjecaju na turizam, Bernardić je najavio kako SDP u okviru svojeg gospodarskog savjeta priprema jednu veliku raspravu i tribinu o posljedicama koronavirusa.

"Počeli smo raditi na pripremi naše zemlje za posljedice od koronavirusa, jer će ona utjecati na smanjenje ukupnog gospodarstva u svijetu, a ni Hrvatska neće biti zaobiđena", rekao je i dodao kako nije primjetio da vladajući išta poduzimaju o tom pitanju.

S ekonomske strane moramo biti oprezni, jer će to imati posljedice na hrvatski turizam koji nosi hrvatsku ekonomiju, a udar na turizam zbog koronavirusa može prouzročiti globalne makroekonomske neravnoteže, ocijenio je Bernardić.

Na pitanje razgovara li se već o sastavljanju liste za 8. izbornu jedinicu, predsjednik SDP-a rekao je da se trenutno razgovara sa strankama premda je, po njemu, "u ovoj fazi prerano govoriti o nekim predizbornim koalicijama".

"Mi razgovaramo i s IDS-om, ali i s drugim strankama koji imaju isti svjetonazor kao i mi. Formirali smo antikorupcijski savez u koji su uključeni HSS i HSU, a upravo su te stranke temelj za buduću koaliciju", rekao je.

Za Bernardića s tim u vezi nema žurbe, jer su trenutno fokusirani na program. Razgovaramo i razgovarat ćemo, rekao je.

U Hrvatskoj moramo dignuti životni standard odnosno plaće i mirovine te obračunati se s korupcijom i lopovlukom koji se proširio u sve sfere društva u vrijeme mandata ove Vlade, ponovno je poručio Bernardić.

Istaknuo je da je Istra jedan od predvodnika hrvatskog turizma koji je, po njemu, "u zadnje četiri godine zahvaljujući odlukama ove Vlade jedan od najopterećenijih sektora".

"Naša najveća odgovornost je počistiti nered u zemlji, maknuti ovu korupciju i lopovluk te vratiti povjerenje u institucije, jer bez povjerenja u institucije i vjere da državno odvjetništvo radi svoj posao i da je pravda jednaka za sve, nema ništa", zaključio je Davor Bernardić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene