Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"zato smo donijeli tu odluku"

Benčić i Tomašević odgovorili Grbinu koji ih je optužio da ne rade u interesu građana

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić
Tomislav Tomašević i Sandra Benčić Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Cropix
Koordinatorica Možemo Sandra Benčić opovrgnula je u četvrtak izjavu Peđe Grbina da su odbijanjem predizborne koalicije sa SDP-om "stavili interese stranke ispred građana" te poručila da će nastaviti suradnju sa SDP-om, a ključno je da ljevica izvuče što više građana na izbore. I gradonačelnik Tomašević kazao je kako vjeruje da će suradnja dviju stranaka biti dobra, iako neće sklopiti predizbornu koaliciju.

"Samo velika izlaznost građana na izbore sljedeće godine može doprinijeti tome da se sruši HDZ, to je ključan argument zašto smo donijeli tu odluku. Da bi dobili građane na izbore, posebno one neodlučne i apstinente, ključno je, posebno na ljevici, da točno znaju kome daju glas. Ključno je i da smo prva stranka koja je rekla kako izlazi na izbore, ali i s kim će koalirati nakon izbora", rekla je Sandra Benčić.

Smatramo da Hrvatska treba dvije jake stranke ljevice da bi se formirala lijeva vlast, zato je ključno da mi i SDP maksimiziramo izlaznost svojih birača i onih koji godinama, nažalost, apstiniraju izbore, istaknula je Benčić i time oponirala stavu SDP-a koji smatra da bi rezultat bio bolji ako na izbore izađu u predizbornoj koaliciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Kanadi "Dobar dan, tko je ovdje profesor?" Ušao na predavanje i izvadio nož, izbodeni profesor i dvoje studenata

Ocijenila je da se na idućim izborima neće raditi o tome hoće li dobiti dva mandata više, a HDZ dva manje, nego treba dobiti značajan broj mandata više. "Taj značajan broj se ne postiže kalkulacijom s D'Hondtom nego paktom s građanima da izađu u što većem broju i jednom zauvijek pošalju HDZ u ropotarnicu povijesti", naglasila je.

Na pitanje kako će potaknuti neodlučne i one koji ne izlaze na izbore da ipak izađu s obzirom na dojam da su sada sa SDP-om posvađani, Benčić je odgovorila kako nema nikakve svađe među njima.

"Postoje akteri koji bi vrlo rado to htjeli, HDZ je to jučer pokazao, ali nisu uspjeli. Mi i SDP danas imamo zajednički prijedlog u Saboru, Peđa i ja ćemo ga zajedno braniti, čujemo se dnevno više nego sa svojim stranačkim kolegama, suradnja će se nastaviti. Idućih dana ćete vidjeti i apsolutno sam uvjerena da ćemo tu tezu demantirati", kazala je ponovivši da je njima SDP ključan partner s ljevice u potencijalnom formiranju vlasti.

Grbinov stav da njima "točkasta koalicija" baš nema smisla, Benčić je prokomentirala da su tu mogućnost ostavili u iznimno malom broju jedinica, kako ne bi već sad onemogućili da lokalne grupe koje prepoznaju potencijalne progresivne partnere s njima sklope koaliciju.

Pročitajte i ovo PR OGLAS Završen projekt vrijedan preko 8 mil eur-a, sufinanciran sredstvima EU

To dolazi u obzir u izbornim jedinicama gdje je ljevica tradicionalno slabija, pa je i nužno udružiti snage. Sasvim je legitimno da SDP odluči hoće li to htjeti ili ne, poručila je Benčić.

Tomašević vjeruje da će suradnja SDP-a i Možemo u Zagrebu biti dobra

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će Gradskoj skupštini predlagati odluke koje su u interesu građana i u skladu s predizbornim programom Možemo i SDP-a, pa vjeruje da će suradnja dviju stranaka biti dobra, iako neće sklopiti predizbornu koaliciju.

"Kao gradonačelnik ću Gradskoj skupštini predlagati odluke koje su u interesu i na korist građana Zagreba i koje su u skladu s predizbornim programom Možemo i SDP-a. To ćemo i dalje raditi i vjerujem da će suradnja biti dobra", rekao je Tomašević novinarima na otvaranju početka radova na izgradnji produžene Branimirove ulice u Sesvetama od Zagrebačke ceste do Brestovečke ulice – faza I.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Ivan Malenica Ministar uvjeren u dogovor sa sindikatima: Najavio povećanje plaća za jednu skupinu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, koje je raspravljalo o odbijenici Možemo vezano za predizbornu koaliciju sa SDP-om, da su iz te stranke svoj interes stavili ispred interesa građana, pa nije sretan zbog te odluke, ali će SDP nastaviti raditi na svom programu.

Što se suradnje u Zagrebu tiče, Grbin je kazao da će ona ovisiti o procjeni jesu li odluke koje će se donositi u interesu građana Zagreba. "Dok god je tako, ta će suradnja egzistirati, a kada ne bude tako, SDP će odlučiti suprotno", najavio je.

Tomašević je danas novinarima komentirao da se radi o legitimnoj odluci SDP-a koju u Možemo poštuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene