Poziv za hitnom plovidbom stigao je u gluho doba noći. Vremenske neprilike prizemljile su vojni helikopter pa je posada trajekta Ilovik zagrijala motore. Sve kako bi trudnica s Cresa što prije stigla u riječko rodilište.

Galerija


Zapovjednik trajekta Ilovik, Ivica Martić, pobliže je objasnio ažurnost hitne pomoći. ''U roku od 15 minuta hitna je došla na brod gdje smo ih prebacili i u kanalu je počeo porod, trudovi su počeli. Ovdje u Valbiski smo stali da se sve obavi kako treba“, kaže Martić.

Vezani članci Sanja Matijević Rončević Milina mama nakon povratka iz SAD-a vodi COVID odjel u riječkoj bolnici Rijeka otvara novi Covid odjel u bolnici - 3 Riječki KBC otvorio novi COVID odjel: ''Došli smo do maksimuma izdržljivosti, ljuti nas neodgovornost pojedinih građana''

Plovidba je trajala 23 minute. Nestrpljivi Marko svojoj obitelji donio je sreću, a doktorici hitne pomoći na Cresu Mirni Knežević novo iskustvo. ''Meni je ovo prvi porod općenito kao i prvi porod na trajektu, zna se dogoditi pogotovo na ovako udaljenim mjestima. Porod van bolnice je najčešće na otocima i u Gorskom kotaru, ali to ne bude često“, objasnila je Knežević.

Majka i beba zbrinuti su u riječkoj bolnici, u kojoj je noć s petka na subotu bila vesela. Imali su čak dva porođaja izvan bolnice. Na godinu ih obave desetak.

Prirodu slučaja poroda na trajektu pojasnila je doktorica Tea Štimac iz KBC Rijeka. ''U ovom slučaju radilo se o terminskoj trudnoći gdje čovjek ne može predvidjeti kako će se stvar dešavati, ti porodi uglavnom prođu dobro“, rekla je Štimac.

Jadrolinijini se brodovi zbog hitnih slučajeva koriste gotovo svaki tjedan. Posljednja beba na moru se rodila 2015. godine. Na Hrvatskom nebu lani se rodilo dvoje djece, uvijete rada u takvom okruženju pojasnio nam je pukovnik Ante Jazić, liječnik Oružanih Snaga Republike Hrvatske. ''Jedina stvar koja ne ide u prilog tome je to što je to skučen prostor, uvijeti rada su opterećeni vibracijama i bukom. S tim da smo mi baš educirani za porode, svake 3 godine licenciramo, osvježavamo svoja znanja izvan bolničke hitne pomoći“, kaže Jazić.

Prošle je godine helikopterima hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeno 885 pacijenata i 109 pratitelja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr