Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo proces beatifikacije

Tko je bio kardinal Kuharić i što o njemu misle Hrvati: "Poznat je zbog važne stvari u vrijeme Domovinskog rata"

Aktualno Galerija Kardinal Franjo Kuharić - 2 Kardinal Franjo Kuharić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kardinal Franjo Kuharić - 3 Kardinal Franjo Kuharić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kardinal Franjo Kuharić - 1 Kardinal Franjo Kuharić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kardinal Franjo Kuharić - 4 Galerija 1/4 >>
Iz Vatikana je stigla obavijest o tome kako proces beatifikacije kardinala Franje Kuharića, 22 godine nakon njegove smrti, može započeti. Priču o zagrebačkom nadbiskupu donijela je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Kao dobri djed unucima, kao pastir i voljeni kardinal, tako Franju Kuharića opisuje vicepostulator koji je uključen u postupak za proglašenje kardinala blaženim. Ključan je glas svetosti, objašnjava.

"S obzirom na to da je kardinal Kuharić uživao glas svetosti i za vrijeme života i u času smrti vidimo da ga i danas prati taj glas svetosti, što bi to značilo dakle nitko se od mnoštva vjernika ne izražava negativno o njemu svi kažu bio je dobar, svet...", objašnjava Tomislav Hačko vicepostulator za kauze Zagrebačke nadbiskupije.

Vjernicima je to jučer objavio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

"Nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića", objavio je Dražen Kutleša.

Pročitajte i ovo papa Franjo Neki spominju Međugorje Vatikan se oglasio o ukazanjima i nadnaravnim pojavama: "Budite vrlo oprezni..."

Prikupljat će se iskazi svjedoka i istražiti kardinalova ostavština.

"Za beatifikaciju za proglašenjem blaženim je potrebno jedno čudo. Bez čuda nema beatifikacije", kaže Hačko.

"Treba imati na umu da je bio 25 godina u službi nadbiskupa isto toliko i predsjednik HBK i Jugoslavije i tu je jako puno materijala", dodaje.

Da je herojski živio u kreposti, što je ključno za svetost, vjernici ne sumnjaju.

"Zaista je puno dobra učinio za našu Hrvatsku, pogotovo za vrijeme rata, ljude je smirivao, nije širio mržnju kako je bilo teško radi srpske agresije na Hrvatsku", prisjetila se Zagrepčanka Marija Salopek.

"Kaj god je rek'o, razumete, on je iz duše govorio, iz srca, bio je otvorenog pogleda", smatra Ozren Jelenek.

"Dobar, plemenit čovjek, obrazovan, mudar...", nabrojila je Mirjana Draženović Sokol iz Kaštela.

"Sjećam ga se kao kardinala koji je bi tješitelj, kardinala koji je bio nadahnuće, uzor...", sjeća se Boris Iličić.

"Zanimljivo da je nekako kardinal najviše ostao zapamćen u ovom dijelu kad je bio rat, osobito što se tiče ljubavi prema neprijatelju, pozivao je stalno na mir...", dodaje i Tomislav Hačko.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

O njegovoj ulozi u Domovinskom ratu puno toga zna Mate Granić.

"Čovjek koji je itekako zaslužan za zaustavljanje rata u BiH između Hrvata i Bošnjaka, a tu je Sveta Stolica uz SAD i Hrvatsku odigrala značajnu ulogu", objašnjava Mate Granić.

Kardinalu je godinama bio i liječnik.

"On je bio jedan divan čovjek, istinski katolik, domoljub, vjernik i bilo je uživanje s njim imati uopće kontakt.

Svake godine bi za liječnike organizirao jednu večeru u ožujku na Kaptolu i to je nama bila čast i zadovoljstvo", prisjeća se Granić.

Postupak dugo traje. Do proglašenja kardinala Kuharića blaženim možda će proći i godine.

O značaju postupka beatifikacije, ali i važnoj i povijesnoj ulozi kardinala Kuharića govorio je i premijer.

"Ukoliko bi to na kraju rezultiralo beatifikacijom kardinala Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa koji je s predsjednikom Tuđmanom u razdoblju '89 i '90 i 90-ih godina predstavljao onaj ključni dvojac renesanse hrvatskog naroda u vremenu stvaranja suvremene, samostalne, slobodne hrvatske države, onda mislim da je to jedna sjajna poruka", smatra premijer Plenković.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene