Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk u ponedjeljak je, nakon što su mu odbili amandman da se za dva milijuna kuna umanje proračunska izdvajanja za Ured predsjednika, vladajućima poručio kako ispada da su, iako ga omalovažavaju, 'za' predsjednika Zorana Milanovića, a on 'protiv'.


"Ispada da sam sada ja 'za dom', a vi za Zokija”, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk nakon što mu je odbijen amandman da se Uredu predsjednika uzme dva milijuna kuna i preusmjere na povećanje proračuna u korist Vatrogasne zajednice, za izgradnju pristupne cesta do novoizgrađenog vatrogasnog doma u Supetru na Braču.

"Dužnosnici Vlade uporno omalovažavaju rad predsjednika Republike, ministar obrane konstantno govori o rastrošnosti Ureda predsjednika, a sada odbija da se ta sredstva smanje", istaknuo je.

Inače, Vladini predstavnici nastavili su u raspravi o državnom proračunu za iduću godinu odbijati većinu amandmana kojima su oporbeni zastupnici tražili više novca za razne namjene.

Tako nije prošao ni amandman Marijana Pavličeka (Hrvatski suverenisti) kojim je tražio da se u proračunu osigura 500 milijuna kuna za mjeru majke odgojiteljice na razini cijele države.

IDS je podnio ukupno 57 amandmana vrijednosti ukupno 1,5 milijardi kuna, a prihvaćen je tek jedan u izmijenjenom obliku, da se za milijun kuna povećaju sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Osim IDS-ovog, prihvaćen je i amandman Željka Lenarta (HSS) za sto tisuća kuna više namijenjenih programu Hrvatske knjižnice za slijepe.

Nisu, pak, prihvaćeni IDS-ovi amandmani za rekonstrukciju zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, za Kuću istarskih kaštela, Centar izvrsnosti Grimalda, rekonstrukciju starogradske jezgre Labina.

Isto su prošli i amandmani kojima su oporbeni zastupnici tražili više proračunskog novca za, primjerice, podizanje digitalnih kompetencija stanovništva i medijske pismenosti, programe za mlade, demografsku i populacijsku politiku.

Slika nije dostupna Bauk traži da se uzme novac Uredu predsjednika, obrazloženje je urnebesno: ''Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa...''

Glasovac (SDP): Vlada hvali rast BDP-a, a štedi na populacijskoj politici

Vlada se hvali gospodarskim rastom i BDP-om, a štedi na obiteljskoj i populacijskoj politici, poručila je vladajućima Sabina Glasovac (SDP).

Amandmani Franka Vidovića (Socijaldemokrati), koje je Vlada također odbila, odnosili su se većinom na projekte u Šibeniku, primjerice za Centar za mlade na mjestu bivše vojarne, izgradnju Vatrogasnog doma, obnovu zgrade HNK u Šibeniku i slično.

Nisu prošli ni amandmani Siniše Hajdaša Dončić (SDP) usmjereni uglavnom na projekte u Krapinsko -zagorskoj županiji.

Odbijeni su i amandmani kojima je Klub zeleno-lijevog bloka tražio više sredstava za azil, migracije i integraciju, za sustav civilne zaštite, ali i pomoć organizacijama koje se bave humanitarnim radom u inozemstvu.

Grmoja: Neskrivena mržnja HDZ-a prema MOST-u

Nikola Grmoja (MOST) je, nezadovoljan odbijanjem zahtjeva za dodatnim novcem namijenjenom sanaciji podruma Dioklecijanove palače, ocijenio kako je odbijanje svih oko 200 MOST-ovih amandmana samo pokazatelj "neskrivene mržnje HDZ-a prema MOST-u".

Dio odbijenih amandmana odnosio se na pomoć sektoru kulture u doba pandemije.

Sabor o proračunu - 4 Živahan dan u Saboru. Zaiskrilo između HDZ-a i MOST-a. Jandroković: ''Neke kolege pokušavaju loviti u mutnom''
Sabor o proračunu - 5 Oporba ogorčena ''košaricom'' iz Banskih dvora: ''Naši amandmani koje je Vlada prihvatila su kikiriki''

"Kulturni sektor od početka pandemije dobio je tek četiri mjesečne potpore... taj sektor je diskriminiran u odnosu na gospodarstvo, samostalni umjetnici i nezavisna scena su na rubu i ispod ruba siromaštva, doista egzistencijalno ugroženi", kazala je Urša Raukar Gamulin (Možemo!).

"Kako mislimo napraviti iskorak bez potpore umjetnicima", upitala je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju