Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograđuju se od medijskih navoda

'Barišić nije dobio, niti će tražiti policijsku zaštitu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Fonda za zaštitu okoliša, Vinko Mladineo, idućih će mjesec dana provesti u pritvoru.

Dok istražitelji pokušavaju otkriti je li bilo još poslova koje je njegov Eko Fond sklapao s Fimi Medijom, u HDZ-u se ograđuju od navoda da ih je, u potrazi za poslovnim knjigama, put odveo i u njihovu središnjicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

>> Mladineu određen jednomjesečni pritvor

>> VIDEO: Jurak i Barišić izašli iz Remetinca

Za to vrijeme, vlasnica spomenute agencije Nevenka Jurak, i nekadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić se odmaraju. Bivši HDZ-ov rizničar i bliska mu prijateljica te vlasnica agencije Fimi Medija, Remetinec su napustili odvojeno. Mladen Barišić u ruci je stezao punu torbu, pa i onu za odijela. Nevenka Jurak obične vrećice. Pritvor im je ukinut, istraga ide dalje.

Donedavni čelnik Carinske uprave na telefonske pozive ne odgovara. No, USKOK-u će se morati javljati. Ne smije mijenjati adresu boravišta, niti napuštati zemlju na dulje vrijeme, osim ako mu to oni nisu odobrili. 'Siguran sam kako će on sada uzeti nekoliko dana odmora koji mu je potreban da se aklimatizira u normalnu sredinu u kojoj je živio. Nakon toga ćemo nastaviti raditi i pripremati se za njegovu obranu', rekao je Barišićev odvjetnik Rajko Mlinarić.

'Policijsku zaštitu Barišić nije dobio, niti će je tražiti. 'Toga nema', istaknuo je Mlinarić. Za razliku od Barišića i Jurak, policija je procijenila da, zbog jednog od najdugotrajnijih iskaza u USKOK-u, mora zaštiti nekadašnjeg čelnika HEP-a, Ivana Mravka. Njemu su dodijelili pratnju.

Sumnja kako se preko Eko Fonda izvuklo više od 5 milijuna kuna

Ne zna se je li Barišić uistinu prokazao šefa Eko Fonda, Vinka Mladinea, nakon čega je on i uhićen, no u svojoj je obrani i o njemu pričao. Ime direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, spomenuto mu je uz mnoge druge iz državnih poduzeća, ministarstava i agencija. On je noć proveo u pritvoru, a ondje će ostati i idućih mjesec dana radi, kako je istaknuo sudac istrage Krešimir Devčić, utjecaja na svjedoke.

Mladineo nije šutio na sudu, pa ni u USKOK - u. Iako je opširno pričao o poslovanju s Fimi Medijom, istražitelje zanima puno više o spornim ugovorima, koje je davao bez javnog natječaja. Sumnjaju da je preko Fonda izvučeno više od 5 milijuna kuna, ali da su na tragu puno većem kriminalu, koji seže i preko granica Srbije i BiH - malverzacijama s otkupom reciklažnog otpada.

Zbog tajnosti istrage, njegov odvjetnik o cijelom slučaju, ne želi govoriti. Za to vrijeme, vladajuća stranka ne želi prljavštinu ispred svog praga. USKOK im, uvjeravaju, ne pomaže mesti. 'USKOK nije upao, kao što se to kaže, u prostorije HDZ-a. Naša stranka daje punu potporu svim institucijama u obavljanju njihovih dužnosti', objasnila je Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a.

No, sudeći prema dosadašnjim brojnim iskazima, razloga i za češljanje HDZ-ovih knjiga, itekako ima. Tema za koju HDZ-ovci, pa i ministar Božidar Kalmeta, prozvan za odgovornost u brojnim poslovima - nemaju vremena. Žuri se i istražiteljima. Jedan od najvećih korupcijskih skandala, do sada se popeo na gotovo 90 milijuna kuna. I još mu se ne nazire kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene