Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Carinski zviždač progovara

'Barišić je na Carini sedam godina bio gospodar života i smrti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Matijević, carinski zviždač koji je zbog otkrivanja šverca nafte ostao bez posla, nije iznenađen uhićenjem Mladena Barišića.

'Uhićenje Mladena Barišića za mene je bilo očekivano, ali mislim da je njemu bilo iznenađenje. On je, nakon sedam godina svemoćnosti i nedodirljivosti na Carinskoj upravi bio uvjeren da mu se ništa neće dogoditi', rekao je Robert Matijević, koji je progovorio o švercu nafte i tako ostao bez posla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki pritisak Kina: Ovo rade neudanim ženama iznad 27 godina! Slika nije dostupna Tko zlostavlja životinje Nitko ih nije prepoznao… dok nije bilo prekasno!

Matijević dodaje kako je afera oko Fimi medije vrh sante leda te ističe kako su se ključne stvari događale upravo na Carini gdje je Barišić punih sedam godina provodio svoju stahovladu. 'On se ponašao kao da je to njegova privatna carinska služba, a ne služba Republike Hrvatske', kaže Matijević i ističe kako se prava šteta koju je Barišić učinio nikada točno neće moći saznati.

'Šteta koja je učinjena preko Fimi mediji moći će se znati jer je to ukradeni državni novac. Ali šteta koja je počinjena na carini je neprocjenjiva jer se radi o novcu koji je tek trebao ući u proračun RH. To su vrijednosti koji nisu ni ušle u državu, a na koje se trebao dodati porez, carina i PDV', kaže Matijević

Objašnjava koliko država novca izgubi samo na necarinjenu jednog kamiona koji prevozi 20 tona čokolade. 'Ako je samo šteta od čokolade tolika, možete li si zamisliti kolika je šteta od šverca naftnih derivata', pita se Matijević i dodaje kako je Vlada prošle godine poduzela sve mjere protiv šverca plavog dizela na kojem je godišnje gubila 500 milijuna kuna.

'Garantiram da je RH tijekom sedam godina zbog šverca naftnih derivata izgubila najmanje sedam milijardi kuna', kaže Matijević, a na upit jel se to sve događalo pod dirigentskom palicom Mladena Barišića, opisno odgovara.

'Mladen Barišić tijekom sedam godina bio je gospodar života i smrti na Carini. Niti jedan carinik nije mogao biti premješten bez njegovog znanja. Carinici nisu kažnjavani zbog propusta ili zbog hvatanja u švercu, nego zbog toga što nisu imali kapu ili značku. Sve vam je jasno onda', kaže Matijević koji je izgubio posao pomoćnika ravnatelja Carinske uprave i šefa Službe za suzbijanje krijumčarenja i analitiku, nakon što je otkrio šverc nafte i o tome progovorio. Do danas nije pronašao novi posao jer ga nitko ne želi zaposliti.

>> Uhićen Mladen Barišić, šef Carine

>> 'HDZ je državne tvtke koristio kao bankomat'

'Ja sam bio maknut da bi se šverc mogao nastaviti. Bio sam trn u oku Mladenu Barišiću  jer sam bio prvi čovjek koji je javno rekao da je o kriminalac. Zadnjih šest godina ja sam bio luđak, a danas ispada da sam ipak došao na svoje', kaže Matijević i dodaje kako će se tek sada otkriti prava slika Barišića, kada se počnu javljati ljudi koje je ucjenjivao i reketario. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene