Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Fimi media

Uhićen Mladen Barišić, šef Carine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros u 7 sati u svom stanu u Zagrebu uhićen je Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a te ravnatelj Carinske uprave, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Mladen Barišić trenutno je na ispitivanju u policijskom USKOK-u, a oko 15 sati trebao bi doći u sjedište USKOK-a u Gajevu ulicu. Podsjećamo, Barišić se već nekoliko mjeseci povezuje s aferom Fimi media u kojoj se uz njegovo, spominju i imena vlasnice navedene tvrtke Nevenke Jurak, kao i bivšeg premijera Ive Sanadera. Nagađa se kako se HDZ punio novcem dobivenim od poslova tvrtke njegove prijateljice Nevenke Jurak s javnim poduzećima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika afera Bivši rizničar HDZ-a u nastavku suđenja za Fimi mediju: "Sve sam radio po nalogu Ive Sanadera" Slika nije dostupna šteta preko 161 tisuću kuna Opet Fimi media: Policija podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg šefa HP-a

Barišić se sumnjiči da je na sastanku održanom u Vladi, na kojem je bio i bivši premijer Ivo Sanader, sugerirao sudionicima da poslove naručuju od tvrtke Fimi media.

USKOK je protiv Barišića prije nekoliko mjeseci pokrenuo istragu, no šef Carine tada nije uhićen, za razliku od Nevenke Jurak koja je u pritvoru od početka kolovoza.

Nevenku Jurak se sumnjiči da je dobivala poslove s najvećim državnim tvrtkama i to bez natječaja, a za usluge, koje nisu postojale, ili je njihova vrijednost bila manja, od države je navodno izvukla nevjerojatnih 16,5 milijuna kuna, i to fiktivnim računima.

>> Barišić: Ne smijem govoriti, dovest ću se u kompliciranu situaciju

>> Nevenka Jurak ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca

Odvjetnik Madunić od USKOK-a tražio saslušanje Barišića

Ante Madunić, odvjetnik Mladena Barišića, rekao je za Dnevnik.hr kako nema ni tjedan dana da je od USKOK-a tražio saslušanje Barišića, bilo u ulozi osumnjičenika ili građanina. 'Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je to razlog današnjeg uhićenja mojeg klijenta', rekao je. Naime, USKOK je još u svibnju obavijestio Barišića da je protiv njega pokrenuta istraga, no on do danas nije saslušan.

Tajni sastanak u Vladi

Nevenki Jurak, bliskoj prijateljici bivšeg šefa Vlade, Ive Sanadera, ali i ravnatelja Carinske uprave i smijenjenog HDZ-ovog rizničara, Mladena Barišića, naglo je krenulo 2007. godine. Na tajnom sastanku u Vladi, o kojem svjedoči i knjiga ulazaka, direktorima javnih tvrtki Sanader je, navodno, sugerirao da posluju s njom. Kad je vijest o tome procurila, brzo se od svega ogradio.
'Kao predsjednik Vlade održao sam desetke sastanaka s gospodarstvenicima i nikad nisam sugerirao s kojom PR agencijom treba poslovati', govorio je tada bivši premijer.

Paravan za slijevanje novca u HDZ?

Lažne fakture navodno su bile samo paravan, jer se dio novca slijevao u HDZ. No, čelni čovjek Carine, Mladen Barišić, odbijao je govoriti o tome kako se punila stranačka blagajna. . 'Ja sam tu i sve službe neka rade svoj posao kako treba. Ne smijem u vezi tajnosti istrage govoriti, ni komentirati. Dovest ću se u situaciju da ću sebi iskomplicirati stvari!', rekao nam je Barišić prije dva mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene