Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade, uspješne, samostalne i neudane. Takve žene danas su u Kini stigmatizirane isključivo iz razloga što se još nisu udale.


One su mlade, uspješne žene s diplomama cijenjenih sveučilišta, vlastitim stanovima i dobrim poslovima. No vlastita država ih omalovažava zbog jedne jedine stvari - starije su od 27 godina, a još nisu udane. Kineski državni mediji nazivaju ih 'sheng nu' ili 'žene ostaci', piše BBC.

Vezani članci Za ljubav nikad nije kasno (Foto: Dnevnik.hr) Za ljubav nikad nije kasno: Najstariji ženik u Hrvatskoj ima 97, a nevjesta 92 godine Žene iz Mjanmara su prislijene na udaju u KIni (Foto: AFP) Posljedica politike jednog djeteta: Tisuće žena iz Mjanmara prisiljeno na trudnoću i udaju u Kini

Jedna od tih žena je i Huang Yuanyuan, radijska novinarka koja ovih dana navršava 29 godina. 'osjećam se uplašeno, godinu dana sam starija, nemam dečka... Pod velikim sam pritiskom da se udam', kaže Huang. Pritisak joj stvaraju obitelj, prijatelji, ali i država .

Kineski državni mediji pozivaju se na statistike prema kojima u Kini u ovom trenu ima 20 milijuna više muškaraca mlađih od 30 nego žena iste dobi. Kažu kako je to posljedica politike 'jednog djeteta' koja je dovela do selektivnih abortusa.

>> Nevjerojatno: Najmnogoljudnija zemlja ima sve manje radnika!

Prema posljednjem popisu stanovništva jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina je neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći, svaki treći je neoženjen, no to ne znači da će se ti samci nekako spojiti. 'U Kini postoji trend da se muškarci žene 'ispod sebe', što u smislu obrazovanja, što u smislu dobi. Tako imate primjer da se muškarac 'A kvalitete' oženi ženom 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' i muškarac 'C kvalitete' ženom 'D kvalitete'. Znači ostaju žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' koji će se teško spojiti. Zato te neudane žene starije od 27 nazivaju 'žene ostaci'', kaže Leta Hong-Fincher, doktorandica na Sveučilištu u Pekingu.

Visokoobrazovane neudane žene zapravo su stigmatizirane od strane države koja organizira i druženja ne bi li im našle muževe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook