Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DHMZ upozoravao

VIDEO Dijelove zemlje zahvatilo nevrijeme, kamere Nove TV uhvatile rijedak prizor

DHMZ je upozoravao na nevrijeme koje je već zahvatilo dijelove zemlje. Drugi još zbrajaju štetu od prošlog.

Jak, gotovo olujni vjetar i obilna kiša pogodili su u četvrtak poslijepodne karlovačko područje, kako su i predviđali u DHMZ-u. 

U samom centru Karlovca, srušilo se stablo na automobil, javlja Radio Mrežnica.

Srećom, nije bilo tuče.

 

U Poznanovcu sa strepnjom čekaju novu frontu 

U Poznanovcu je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac koja je izvijestila kako je je jedna fronta mjestom već prošla, a drugu tek očekuju.

"Kada smo došli, bilo je poprilično vruće. Onda je krenula oluja, onda je stala. Sad ponovno pada kiša, a imamo i prekrasnu dugu", rekla je. 

"Najvažnije je da ova prva fronta nije učinila novu štetu, znamo da su dosta pretrpjeli u ponedjeljak. Za sat, dva očekuje se nova fronta, kišica je već počela", dodala je.

Upozorenja na oluje  

Nevremena je bilo u Sloveniju. Za Hrvatsku je za danas izdano narančasto upozorenje, što znači pojavnost grmljavinskog nevremena, intenzivnih kiša i poplavljivanja, prema Europskom sustavu za oluje (ESTOFEX). 

Prije nekoliko sati iz i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozorili su na ogroman i potencijalno opasan olujni sustav koji se nalazi pred vratima Hrvatske.

Milijunske štete

U Zagorju se još uvijek zbrajaju štete od strašne tuče koja je poharala taj kraj u ponedjeljak. U Vijestima u 17 Barbara Štrbac je u Zagorju razgovarala s Danijelom Sinkovićem, poljoprivrednim proizvođačem. 

Sinković kaže da još nije uspio u potpunosti procijeniti štetu koju je nevrijeme izazvalo. "Četrdesetak naših parcela je zahvaćeno tučom, prve procjene štete se kreću između 300 i 400 tisuća kuna".

DHMZ izdao upozorenje Danijel Sinković, poljoprivrednik, i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr

"Prve se procjene štete na razini općine kreću oko 9,5 milijuna kuna, a to je samo šteta na polju, u koju nije uključena šteta na infrastrukturi koja je nastala zbog poplava", rekao je. 

Pročitajte i ovo DHMZ upozorenje moguća i tuča "Grmljavinsko nevrijeme, poplave i olujni udari vjetra": Izdano upozorenje za cijelu kopnenu Hrvatsku

Tuče koje gotovo potpuno uništavaju poljoprivredne kulture su sve češće - postavlja se pitanje, što se može učiniti, odnosno može li se išta? "Apeliramo na protugradnu obranu i svi stoje iza toga, i poljoprivrednici i stanovnici. Imali smo dvije baze koje su funkcionirale do prije dvije i pol godine i nikad nismo imali ovakvo nevrijeme", rekao je.

"Njihova funkcionalnost možda nije znanstveno dokazana, međutim kao osoba koja se bavi poljoprivredom od 2008. godine, iz iskustva vam govorim da nikad prije nismo doživjeli ovakve štete".

Je li osiguranje rješenje?

Iz Ministarstva poljoprivrede predstavljaju osiguranje protiv tuče kao rješenje, međutim problem je što ne osiguravaju svi. "Samo desetak posto ljudi na području Republike Hrvatske osigurava površine. Razlog tome je taj što svi vlasnički listovi moraju biti rasčišćeni, odnosno razrješeni, kako bi se prijavilo u sustav", rekao je Sinković.

"Oni koji nisu osigurani ne mogu dobiti novac od države, volio bih da se to promijeni, da i oni ostvare pravo na pomoć, jer nisu ništa manje vrijedni od onih koji su osigurali površine", rekao je Sinković. 

Pročitajte i ovo Goran Kucko - 1 Slučaj na Banovini Klasični "hrvatski sindrom": Nevrijeme im uništilo zamjensku kuću jer je krov mjesec dana bio - nepokriven

Međutim, niti iskustva onih osiguranih nisu najbolja, kaže Sinković. "Čuo sam priče da još uvijek nisu isplaćene stopostotne svote za prošlogodišnju štetu. To se rješava, a sad kakvi će biti zaostaci - to ćemo još vidjeti", rekao je Sinković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene