Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niču divlja odlagališta

Baranja u borbi s tonama otpada, jedno divlje odlagalište tik do obiteljskih kuća: "Ovo je sada uzelo previše maha. Prvo gledaju ima li kamera"

Aktualno Galerija Otpad u Baranji - 4 Otpad u Baranji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Baranji - 3 Otpad u Baranji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Baranji - 2 Otpad u Baranji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad u Baranji - 1 Galerija 1/4 >>
U Baranji svaki dan niču nova divlja odlagališta. Tone otpada odložene su tik do obiteljskih kuća. Općina Petlovac s tim problemom bori se već godinama.

Krevet, obuća, građevinski materijal - nema čega nema. "Nehigijenski je, zna biti lešina, svašta. Ne samo smeća. I onda to nekad i zaudara", kazao je Šandor Šipuš iz Novog Bezdana.

Jedno divlje odlagalište nalazi se na svega tristonjak metara od obiteljskih kuća. Dovoz prekomjerne količine smeća smeta mještanima, a ugrožene su i njihove životinje.

"Ovo je sada uzelo previše maha. Mi, kad dođemo, vidimo da tu ima smeća pojedinih tvrtki, građevinskog otpada i svega", kazao je načelnik Općine Petlovac Milan Knežević.

Problem je u vlasništvu

"Prvo gledaju ima li kamera", dodaje i ističe da se s tim problemom bore desetak godina.

"Problem je u vlasništvu. Vlasnik čestice veličine više od 30 hektara je Republika hrvatska, odnosno Hrvatske šume koje upravljaju i gospodare s tom česticom", objašnjava Knežević.

Kako bi riješili problem, zajedno s Hrvatskim šumama obišli su teren.

"Snimili smo situaciju, angazirali konzultantsku tvrtku koja je snimila postojeće stanje i dala procjenu sanacije koja iznosi negdje oko milijun i 400 tisuća kuna. Normalno, mi sami nemamo ta sredstva", navodi.

Knežević smatra da bi Hrvatske šume trebale odlučiti žele li gospodariti tom zemljom ili ne. Riječ je o gotovo 40 hektara, što poljoprivrednog, što šumskog zemljišta.

"U planu je prijava projekta preko EU fondova u svrhu sanacije divljeg deponija u Novom Bezdanu, sve kako bi se osigurala financijska sredstva za konačno rješavanje problema", navode u Hrvatskim šumama.

Odvoz otpada uredan

Načelnika čudi tolika količina smeća jer u cijeloj Baranji je odvoz otpada uredan.

"Svako kućanstvo ima pet kanti, odvoz glomaznog otpada je osiguran, ovdje dolazi jednom mjesečno i mobilno reciklažno dvorište. Znači, imaju mogućnosti", navodi Knežević i poziva građane da, kad vide nepravilnosti, iste i prijave.

Beli Manastir riješio problem

Nažalost, u Baranji gotovo da i nema općine koja ne grca u smeću. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić o toj je temi razgovarala s gradonačelnikom Belog Manastira Tomislavom Robom.

Kako je rekao, na području grada je bilo sedam većih lokacija. "Krenuli smo u sanaciju istih. Ogromna podrška nam je bila od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U posljednjih godinu dana se bavimo zbrinjavanjem otpada", navodi.

Kaže da je bilo potrebno 1200 manjih ili petstotinjak velikih šlepera da riješe problem divljih odlagališta.

"Prosječan odvoz je bio s lokacije oko 2000 kubičnih metara, ukupno 10.000 kubičnih metara smeća je odvezeno. Vrijednost kompletne investicije je više od 80.000 eura", rekao je Rob.

Projekt se financiralo iz Fonda. "70 posto iz europskih sredstava u prošloj i 80 posto u ovoj godini. Na ovaj način smo kroz javnu nabavu i nadzor smo riješili gotovo sve divlje deponije. Uvijek se pojave manje na području grada, no njih ćemo riješiti s našom tvrtkom Baranjskom Čistoćom", zaključio je Rob.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene