Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brza reakcija

Banožić uzvratio Milanoviću: "Kad mu postavite pitanje, dobijete salvu uvreda. Nikad dosad nije obraćanje naciji iskorišteno za ovakvo nešto"

Nakon obraćanja predsjednika Republike Zorana Milanovića, ministar obrane Mario Banožić to je komentirao.

Upitan koji je njegov odgovor na ono što je iznio predsjednik, Banožić je rekao: "Ovo je bio samo još jedan od nastupa koji je srozao ugled institucija u Hrvatskoj Predsjednika Republike pri čemu je iskoristio obraćanje naciji da bi prijetio svima onima koji žele raditi na sustavu Hrvatske vojske".

"Ono što je izrečeno u proteklo vrijeme najbolje govori o samome Zoranu Milanoviću, na koji način on uopće funkcionira prema sustavu Hrvatske vojske. Vidimo da ta njegova obraćanja konstantno imaju u sebi prijetnje - 'ako se ne ponašate kao što ja kažem, bit će vam tako'", dodao je i istaknuo da je ime ravnatelja VSOA-e bilo predloženo još u veljači, no Milanović je šutio pet mjeseci.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Pretjerana retorika, ali... Ivana Petrović o predsjednikovu obraćanju: "Moram priznati da prvi put od njega ovo čujem. Očekujem odgovor od premijera Plenkovića je li to točno"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Obraćanje predsjednika Milanović: "Odlučio sam upozoriti na ozbiljnu prijetnju. To je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju"

"Pritom, kad mu postavite pitanje što ima protiv kandidata, ne dobivate jasan odgovor nego salvu uvreda, čak i vi, novinari, na svoj račun. U pravilu, tkogod postavi pitanje, kao što sam i ja činio - dobiva salve uvreda. No, nikad nije do sada iskorišteno obraćanje naciji za ovakvo nešto", istaknuo je Banožić.

"Upravo on politizira vojsku. Sama izjava da će umiroviti generale koji žele ići na određene pozicije, mada to nije dobro - jasno govori što on čini", rekao je. "Tako je to bilo na primjeru nižih dočasničkih i časničkih mjesta, tako je bilo na primjeru mnogih situacija o kojima razgovaram s načelnikom Glavnog stožera", dodaje Banožić.

"I danas smo se razgovarali upravo o pozicijama koje ne predlaže HDZ nego predlaže načelnik Glavnog stožera, a po zakonu ministar potpisuje odluku i šalje na suglasnost predsjedniku Republike. U ovom slučaju, kao što je to bio slučaj s ravnateljem Vojno-sigurnosne obavještajne agencije, ministar je taj koji predlaže. Ja sam u istom trenu poslao i na predsjednika Vlade i na predsjednika", navodi.

"Apsolutna teza politizacije samo proizlazi iz Ureda Predsjednika. Jasno poziva te ljude. I evo, prvi puta javno zaprijetite - 'ako se ne budete ponašali tako, ja ću vas umiroviti'", navodi Banožić i dodaje da Milanovićeve ovlasti proizlaze iz Ustava.

"Ustav jasno govori da će se podzakonskim aktima jasno objasniti o kojim ovlastima se radi. Predsjednik Republike upotrebljava svoje ovlasti u ratu, u miru to je ministar obrane i Vlada koji su odgovorni za financijski i zakonski okvir", kazao je Banožić.

"Mi sada imamo da se ispisuju zapovijedi, neke nisu bile ni potpisane ispred Predsjednika nego ispred njegovih ljudi u Uredu. Izdavale su se zapovijedi načelniku Glavnog stožera i za korištenje materijalnih resursa, ali o toj je temi već puno puta govoreno", kazao je Banožić.

"Ono što je sigurno je - da idemo prema zakonskom rješenju. No, štogod ja predložim, reći će da je to rješenje Banožića i HDZ-a i da neće komunicirati i pritom će vrijeđati. Ured predsjednika treba pitati zašto na legitimnog kandidata nije odgovorio pet mjeseci", rekao je Banožić.

Na pitanje novinara smatra li se utegom Vladi, Banožić je rekao: "Ja sam ministar obrane i član Vlade i imam ispred sebe projekte koji se odnose na modernizaciju i opremanje i izazove koje je malo tko imao prije mene".

"U tim izazovima izvršavamo one najzahtjevnije projekte koji se odnose na modernizaciju i opremanje sve tri grane. Ono što je sigurno jest da će se sustav razvijati iako to neki očito ne bi htjeli", dodao je.

"Između načelnika Glavnog stožera i Hranja je mnogo puta pokušano unijeti razdor kako bi naš mandat označile razmirice. U ovom trenu imamo nešto drugo - bavimo se i radimo na sustavu", zaključio je Banožić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene