Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fale podaci o kamati

Banke šalju prve izračune konverzije kredita u švicarcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve izračune konverzije kredita iz CHF u eure neke banke poslat će danas, a ostale u zakonskom roku – do kraja tjedna.

Premda se naveliko spekulira o tome hoće li Ustavni sud potvrditi zakonitost konverzije i u dijelu javnosti prejudicira da će odluka pasti upravo ovih dana, banke tvrde da priprema konverzije teče kao da Damoklov mač odluke ne visi iznad obje strane.

Fale podaci o kamati

Pročitajte i ovo Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj franak Poznati aktivist u slučaju Franak poručio: "Budimo spremni svi u isti dan podignuti tužbe protiv banaka!" Slika nije dostupna Oglasili se priopćenjem Udruga Franak nakon presude u Zadru: "Potvrđeno je ono što tvrdimo već dvije godine"

Tijekom razgovora koje smo vodili ovih dana odlučno su nas uvjeravali da sve rade upravo prema aktualnom slovu zakona. A ako Ustavni sud odluči drukčije, proces konverzije jednostavno će – zaustaviti.

No, Udruga Franak vjeruje da neke banke namjeravaju kršiti zakon pa je uputila otvoreno pismo HNB-u, HUB-u i Ministarstvu financija, upozoravajući da na svojim web-stranicama Erste, Hypo i Splitska banka najavljuju slanje izračuna bez aneksa ugovora.

ZADOVOLJNI ODGOVORIMA S Udrugom Franak slažu se SDP, Laburisti, MOST i HDSSB

'Zakon je jasan: banke su dužne odmah poslati izračun zajedno s prijedlogom izmijenjenih ugovora. Ne učine li to, uputit ćemo članove da podnesu optužne prijedloge protiv banaka prekršajnim sudovima. Mi ćemo im pripremiti predloške', zaprijetio je ispred Udruge Franak Goran Aleksić kojega dodatno brine činjenica da javnosti nisu dostupni podaci o kretanju kamate kredita u eurima prije 2011. pa je, kaže, nemoguće provjeriti točnost izračuna.

'Te podatke nema ni HNB, je li to normalno?!', prosvjeduje Aleksić.

Predloške za podnošenje prijava DORH-u protiv odgovornih osoba u bankama u slučaju da ne bude aneksa priprema i Udruga kreditnih dužnika – Kreda koju osniva bivše vodstvo Franka.

Što će sve sadržavati pisma koja će ovih dana pristizati iz banaka i hoće li dužnici imati volje za “cjepidlačenje” oko hodograma konverzije, otkrit će se vrlo brzo. Bankari su posljednja dva mjeseca proveli isprobavajući programe koji rade izračun kako bi moguće pogreške sveli na minimum.

'Komplicirane slučajeve u kojima je bilo reprograma, prolongata i sličnih izmjena, radili smo ručno i onda iznova provjeravali točnost', otkriva nam jedan bankar.

Prošli je tjedan izračune testirao OTP i slat će ih početkom tjedna. Očekuju da će njihovi klijenti brzo prihvatiti ponude konverzije. Nakon toga, rasporedit će ih po poslovnoj mreži i prve konverzije napraviti početkom prosinca.

Nebitan redoslijed

'Napominjemo da za klijenta pozitivni efekti propisa traju do samog trenutka konverzije, tako da je vremenski redoslijed kojim će banka pozivati klijente neutralan za učinak konverzije', objašnjavaju u OTP-u.

Slanje izračuna početkom tjedna najavljuje i Erste. RBA ističe da je vrijeme ostavljeno bankama za izračune vrlo kratko te se nije ni moglo očekivati da će puno prije zakonskoga roka biti spremne slati klijentima dokumentaciju. Na kratke rokove žali se i PBZ, podsjećajući da su u Mađarskoj bili puno dulji, no ulažu, poručuju, napore da ih ispoštuju.

U zakonskom roku poslat će ih i Splitska banka koja prve konverzije najavljuje sredinom prosinca. Hypo ne precizira datum slanja, također će, kažu, poštovati zakon. S klijentima već neko vrijeme kontaktiraju i provjeravaju točnost podataka kako bi uskladili popratnu dokumentaciju. Nisu se izjasnile samo Zaba i Sberbanka. Iako banke javno nisu spremne spekulirati oko odluke Ustavnog suda, načelno su objasnile da bi u slučaju “rušenja” zakona obustavile konverziju i postupno raspustile rezervacije, što bi im znatno popravilo rezultat. One koje su već objavile financijska izvješća bilježe stotine milijuna kuna gubitaka. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene