Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postavili im 8 pitanja

ZADOVOLJNI ODGOVORIMA S Udrugom Franak slažu se SDP, Laburisti, MOST i HDSSB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak izuzetno je zadovoljna odgovorima političkih stranaka i koalicija na upitnik vezan uz rješenje problema kredita u švicarskim francima (CHF), jer odgovori jamče da će se, bez obzira tko došao na vlast, idućih nekoliko mjeseci riješiti nezakonitosti u radu banaka, a svi dužnici biti obeštećeni, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Udruge Franak.

Koordinator Udruge Goran Aleksić kazao je kako je većina stranaka potpuno pozitivno odgovorila na njihova pitanja, a da su i druge na tragu rješenja za koja se Franak zalaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

U potpunosti pozitivno na svih osam pitanja odgovorio je SDP, u ime koalicije Hrvatska raste, potom Hrvatski laburisti-stranka rada, MOST i HDSSB.

"Te su stranke u potpunosti spremne na uklanjanje svih nezakonitosti u radu banaka te na mjere za obeštećenje svih dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, kao i svih drugih dužnika bez obzira na valutnu klauzulu, kada su u pitanju nezakonito ugovorene odredbe o promjenjivim kamatnim stopama" kazao je Aleksić.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. Evo kojih su 8 pitanja je Udruga Franak postavila strankama

HDZ je na šest pitanja odgovorio pozitivno, ali se ogradio od pitanja vezanog uz donošenje zakona za vraćanje preplaćenih kamata, jer smatra kako je to potrebno riješiti u privatnim sudskim postupcima. Ta bi stranka i porez bankama odredila drukčije nego što predlaže Udruga Franak, kaže Aleksić.

Iako nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje, Živi zid je apsolutno protiv nezakonitih bankarskih radnji, a u korist dužnika, dodaje on.

ORAH pak ubuduće ne bi zamrzavao tečaj franka dok je stranka Naprijed Hrvatska - progresivni savez na šest pitanja odgovorila pozitivno. No ta stranka ali nije spremna ograničiti kamatu na jedan posto jer bi to, kako je na konferenciji rekao njen predsjednik Ivo Josipović, štetilo dužnicima.

IDS i stranka Pametno nisu konkretno odgovorila na pitanja ali podržavaju stavove Udruge Franak dok stranke Bandić365, Hrvatska zora i U ime obitelji nisu uopće odgovorile na upitnik.

"Udruga Franak vjeruje da su dostavljeni odgovori izraz političke volje i da nijedna politička stranka neće promijeniti mišljenje u razdoblju koje slijedi. Nadamo se uspješnom nastavku suradnje s vlašću u sljedećem razdoblju bez obzira tko će je osvojiti", naglasio je Aleksić.

Udruga Franak nedavno je strankama za koje smatra da imaju najveće šanse na predstojećim parlamentarnim izborima, poslala osam pitanja kojima je htjela provjeriti njihov stav o problematici kredita vezanih uz "švicarce".

Udruga Franak: Konverzije 'švicaraca' su krenule!; Hypo banka to demantirala

Stranke i koalicije su, uz ostalo, odgovarale na pitanja hoće li, ako Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira zakonske odredbe koje uređuju konverziju, produljiti trajanje fiksiranog tečaja franka od 6,39 kuna, ograničiti kamate na jedan posto u kreditima u kojima je početni tečaj ugovorene valute aprecirao više od 20 posto te hoće li bankama koje imaju plasirane kredite u valuti koja je aprecirala više od 20 posto uvesti porez na aktivu.

Franak je zanimalo i hoće li pretendenti na vlast zakonom propisati način povrata preplaćenih sredstava na temelju pravomoćne presude u kolektivnom sudskom postupku, kojim je određeno da su odredbe o jednostranom povećanju kamatnih stopa nepoštene i ništetne, kao i hoće li zakonski propisati metodologiju određivanja fiksnog dijela kamatne stope, kako je to uređeno Zakonom o potrošačkom kreditiranju.

Od predstavnika stranaka na konferenciji za novinare pojavili su se jedino predstavnici Živog zida i čelnik stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez Ivo Josipović. Ivan Pernar iz Živog zida Josipoviću je rekao da bi i danas bio predsjednik da je barem jednom zajedno s njima branio obitelji od deložacija na što mu je Josipović odgovorio kako Živi zid nije uspio zaustaviti niti jednu deložaciju već samo napravio dodatne troškove deložiranim obiteljima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene