Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meni nije važno tko je čiji muž nego kakve ima reference, ustvrdio je Bandić i dodao da je stranačka pripadnost ovu zemlju zavila u crno.


HDZ-ovi zastupnici zasuli su tijekom aktualnog sata gradonačelnika Milana Bandića pitanjima vezanim uz zagrebački sport, sportske ustanove i objekte, kao i o zapošljavanju supruga njegove zamjenice u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima.

Vezani članci Suđenje za aferu Bundekfest Bandićevi suradnici krivi za aferu Bundekfest: Osuđeni za namještanje kućica i šatora na gradskim događanjima, ali nitko neće u zatvor Mislav Herman Sjednica zagrebačke Skupštine ide dalje, čeka se rasprava o Sljemenskoj žičari: Novi predsjednik otkrio što HDZ očekuje od Bandićeva izvješća

Andrija Mikulić (HDZ) zanimao se zašto je na dužnost pomoćnika direktora u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima krajem prošle godine zaposlen suprug Bandićeve zamjenice Sandre Švaljek.

Bandić: Onaj tko neće provoditi moju politiku morat će skupiti prnje i otići!

"Je li i to bilo 'na halo'?", upitao je Mikulić podsjetivši da se Bandić u više navrata javno usprotivio takvom zapošljavanju. "Jesu li do 1. siječnja 2014. zbrinuti svi kojima je obećano radno mjesto", pitao je Mikulić.

Bandić je odgovorio Mikuliću da će, kada on bude gradonačelnik, moći odabrati hoće li zapošljavati "na halo" ili stručnjake koje Zagreb treba. "Meni nije važno tko je čiji muž nego kakve ima reference", ustvrdio je Bandić i dodao kako mu je princip kompetencije najvažniji. "Stranačka pripadnost ovu je zemlju zavila u crno, a tome je pridonjela i vaša stranka", poručio je Bandić HDZ-ovcu.

Rekao je kako ne treba "pincetom vaditi pojedine slučajeve" te se požalio da nitko tko se preziva Bandić u Gradskoj upravi ili Holdingu ne može naći posla. "Zamislite da zaposlim nekog Bandića? Morao bih seliti", kazao je.

'To ćemo napraviti ili mene neće biti'

Mikulić je pitao i koliko je novozaposlenih u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu od početka Bandićeva novog mandata, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako u Holdingu radi 12.700 ljudi, a što je oko 500 manje nego prije 7-8 mjeseci.

Gradska skupština izbacila Svetice s dnevnog reda

"Točne brojke ćete dobiti na stol no sigurno je da će tijekom 2014. biti pet posto manje zaposlenih u Gradskoj upravi i isto toliko manje u Holdingu. To ćemo napraviti ili mene neće biti", poručio je Bandić.

Ponovio je da će se smanjiti plaće od četiri do 15 posto, što znači da će oni s najvećim plaćama, poput njega i predsjednika Gradske skupštine, imati 3.000 kuna manje, dok će oni s pet tisuća kuna mjesečne plaće imati 200 kuna manje. "Tu smo ugradili princip socijalne pravednosti, solidarnosti i odgovornosti", istaknuo je.

Nakon likvidacije Zagrebačkog športskog saveza, novi Savez sportova Grada Zagreba smjestio se u iznajmljeni prostor na Savskoj cesti, pod kojim uvjetima i za koju cijenu, zanimalo je Maria Župana (HDZ) , a Bandić mu je odgovorio da je riječ o prostoru koji je tri puta manji od dosadašnjeg u "Almeriji", što znači da je vjerojatno i tri puta jeftiniji, no točan iznos zakupa nije rekao.

Na Županov prijedlog da se sve sportske ustanove i savezi što brže presele u poslovne prostore sjeverne tribine Maksimirskog stadiona gdje je dosad uloženo više od 200 milijuna kuna, a zjape prazni, Bandić je odvratio da je preduvjet preseljenja dovršetak Maksimirskog stadiona o čemu će više biti riječi za mjesec dana, baš kao i o ŠRC-u Svetice.

Ivan Ćelić (HDZ) pitao je zašto Zagrebački holding nije izvijestio da je na Badnjak kupio tvrtku Centar koja se bavi računovodstvom, a ima u vlasništvu i omladinski hotel na Silbi, dok se s druge strane prodaje gradski objekt u Savudriji.

Predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić kratko je rekao da će dobiti pisani odgovor, no gradonačelnik Bandić ponudio je opširnije obrazloženje rekavši da on "nije tako samozatajan". Naveo je da zaposlenici te tvrtke neće ostati u sustavu Holdinga te da su odlučili kupiti tvrtku jer je na koljenima pa je sad najpovoljnije vrijeme za kupnju.

'Mora se uvesti reda u poslovanje'

"Zar smo tvrtku trebali prepustiti privatnicima? Pustite Badnjak, to je radni dan. Da je Ljubičić to radio na Božić, smijenio bih ga, možda, ovisno o tome koja je korist za grad", rekao je Bandić. Ćelić mu je poručio da je to trebalo biti javno objavljeno jer se Bandić inače zalaže za transparentnost.

Na pitanje Tomislava Stojaka (HNS) što će biti s Domom sportova i drugim projektima planiranim za europsku Univerzijadu, Bandić je odgovorio da će se program rekonstrukcije raditi po projektu arhitekta Jagića, što uključuje i podzemnu garažu od 1500 mjesta i poslovni toranj.

Margareta Mađerić (HDZ) spočitnula je Bandiću da u gradskim kulturnim ustanovama odlučuje od zapošljavanja studenata kao "kartodrapaca" do angažiranja umjetničkih prvaka, no gradonačelnik joj je odvratio da ni jedan kulturni projekt niti predstava neće biti dovedeni u pitanje, ali se mora uvesti reda u poslovanje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju