Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Gradske skupštine

Osnovano Stručno povjerenstvo za procjenu šteta od potresa, pomagat će Gradskom povjerenstvu

Milan Bandić
Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je u nastavku online sjednice unatoč protivljenju oporbe prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju i imenovanju gradskog Stručnog povjerenstva za procjenu šteta od potresa.

U obrazloženju prijedloga stoji da se Stručno povjerenstvo imenuje ukoliko Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda nije u mogućnosti procijeniti štetu zbog nedostatka specifičnih stručnih znanja. Ističe se kako je dosad zaprimljeno oko 10.600 prijava štete od potresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napao gradonačelnika Hasanbegović prozvao Bandića zbog susreta s Palmom: "Tražim ispriku ili odlazimo sa sjednice" Slika nije dostupna PRAZNA OBEĆANJA Ništa od žičare i fasada: Rebalansom zagrebački proračun smanjen za 70 milijuna kuna

Za njihovu procjenu su potrebna stručna znanja iz različitih područja i veliki broj stručnjaka koji će izići na teren i pregledati svaki objekt za koji je prijavljena šteta. Zadaća Stručnog povjerenstva je, navodi se, pružanje stručne pomoći Gradskom povjerenstvu pri utvrđivanju prijedloga konačne procjene šteta od potresa za koje je prijavljena šteta i izvršen upis u registar šteta.

U Stručnom povjerenstvu bit će predstavnici Grada te vanjski stručnjaci izabrani temeljem javnog poziva i imat će pravo na naknadu za rad u bruto iznosu od 150 kuna po satu rada. Stručno povjerenstvo se imenuje na razdoblje dok se ne procjene sve prijavljene štete prouzročene potresom 22. ožujka.

Odbijeni prijedlozi oporbe

Niti jedan od četiri prijedloga pet oporbenih klubova i gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka nisu prihvaćeni. Radi se o prijedlozima o stambenom zbrinjavanju građana Zagreba koji su pogođeni potresom, stavljanju u funkciju dimnjaka te sigurnog uključenja korisnika u plinsku mrežu.

Odbijen je i prijedlog o podnošenju izvješća o razmjerima oštećenja na zgradama nastalih u potresu, kao ni o načinu korištenja donacija za saniranje posljedica potresa. Nije prihvaćen ni prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba o privremenom smještaju žrtava obiteljskog nasilja zbog provođenja mjera samoizolacije tijekom pandemije COVID-19.

Odbijeni su i prijedlozi nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o besplatnom parkiranju za sve Zagrepčane na javnim parkirališnim površinama od 1. svibnja do 1. kolovoza, kao i mjere pomoći slobodnim novinarkama i novinarima od 1. svibnja do 1. studenog.

Prihvaćeni prijedlozi u Gradskoj skupštini

Gradska skupština prihvatila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014.–2020., za projekt "Novi Jelkovec-mjesto neovisnog življenja".

Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom. Po okončanju provedbe, nastavak pružanja novih socijalnih usluga preuzet će Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, ustanova koju je osnovao Grad Zagreb.

Gradska skupština je prihvatila da se za predsjednika Upravnog vijeća ustanove Zagreb film imenuje Dinko Čutura, na prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. Članom Upravnog vijeća imenovan je Tedi Lušetić kojega je predložio Klub zastupnika Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i Zelena lista.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene