Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovna sjednica

Gradska skupština izbacila Svetice s dnevnog reda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić zapitao se zašto je to napravljeno, a gradonačelnik je poručio kako informacije trebaju tražiti od njega, a ne iz medija.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je stankom na zahtjev kluba zatupnika SDP-a budući da nije prošao (osam za, 22 protiv, a HDZ, BUZ i HSP AS nije glasovao) njihov prijedlog da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti informacija o stanju i događanjima na ŠRC Svetice.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Potpredsjednik Gradske skupštine i zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić rekao je da su ŠRC Svetice predragocjen javni prostor u centru grada i zato o tome treba raspravljati u Skupštini.

"Gradska skupština nije fikus nego aktivni sudionik političkog života u gradu. Zagrebačka javnost ima pravo znati što će se s tim prostorom događati", kazao je Bernardić i naglasio da Skupština najprije treba razmotriti kako će se koristiti ŠRC Svetice, da bi se tek potom vidjelo što i kako dalje.

Naveo je kako je ostalo nejasno pod kojim uvjetima su dosadašnji zakupci koristitili tamošnje teniske terene i pod kojim uvjetima je raspisan novi javni natječaj, a javila se i crkva sa zabilježbom na nekretnini. Osim toga, dodao je, tamo je i nedovršeni bazen pod upravom Zagrebačkog holdinga te nedovršeni Maksimirski stadion.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako se slaže s većinom Bernardićeva izlaganja, posebice s izjavom da Gradska skupština nije fikus. "A gradonačelnik je to još manje", kazao je i podsjetio kako je upravo Gradska skupština ovlastila gradonačelnika da formira povjerenstvo i vodi taj projekt.

Upitao je Bernardića i zašto od njega nije tražio informaciju o ŠRC Svetice umjesto da "izrezuje članke iz novina" i na temelju toga traži raspravu u Skupštini.

"Stignete biti gradonačelnik, ima vremena. Do tada budite konstruktivna oporba", poručio je Bandić.

Nakon te izjave gradonačelnika klub SDP-a zatražio je stanku i održao konferenciju za novinare na temu Svetica.

Darinko Kosor rekao je da je SDP prijedlog poslao u srijedu u 10 sati. 'Htjeli su incident, znali su da prijedlog neće biti prihvaćen', zaključio je i dodao kako će rasprava biti na idućoj sjednici u ožujku.

Bandić Kaptolu: Zabilježbu na Svetice mogu 'zadenut' za šešir

'Vlada se valjda neće igrati s Imunološkim'

Bandić se dotaknuo i Imunološkog zavoda. Još jednom je poručio da Grad ima najbolju ponudu. 'Vlada se valjda neće igrati s tim strateški važnim institutom, jamčimo nastavak proizvodnje, očuvanje svih radnih mjesta i tradicije koju imaju', poručio je Bandić.

Zastupnici će raspravljati o komunalnom redu

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas će na sjednici između ostaloga raspravljati i o prijedlogu odluke o komunalnom redu.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić najavio je da će Klub zastupnika SDP-a podnijeti 28 amandmana na prijedlog odluke o komunalnom redu, jer se tom odlukom "na mala vrata" pokušava progurati privatizacija komunalnih poduzeća. "Predlaže se da poslove komunalnih tvrtki poput Groblja, Tržnice ili Čistoće mogu obavljati privatne tvrtke temeljem koncesije, što znači da će se koncesije dati nekom drugom, a radnici Zagrebačkog holdinga ostat će bez posla", ustvrdio je Bernardić i poručio "ne smijemo dopustiti privatizaciju komunalnih poslova 'na mala vrata', moramo voditi računa o budućnosti, o viziji i jasnim ciljevima i sve učiniti kako bi zaštitili radnike Zagrebačkog holdinga".

SDP-ovih 28 amandmana trebalo bi osigurati da gradske komunalne tvrtke i dalje obavljaju komunalne djelatnosti, rekao je Bernardić ocjenivši kako je najlakše sve rasprodati. Poručio je kako je dosta bilo politike "nakon mene potop".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na to je rekao da su njegovi "bivši drugovi sljednici Komunističke partije" kao i on dok je bio tamo, ali ništa, nažalost, nisu naučili. Podsjetio je da je Hrvatska prošle godine 1. srpnja i formalno postala 28. članica Europske unije. "Vi znate da smo 1990. prisegli na dvije stvari - politički pluralizam i višestranačje i demokratski izbori te tržišni pluralizam, sloboda tržišta i neupitna konkurencija, tržišna utakmica. Znači, gospodarski pluralizam i politički", rekao je Bandić.

Zagreb: Gradskim zastupnicima 2,9 milijuna kuna

Kazao je da neće biti privatizacije kapitalne, prometne i komunalne infrastrukture - ono što čini prirodni kapitalni prometni monopol. "A to tko će kupiti naše smeće i po kojoj cijeni regulirat će tržište, a Čistoća koja ima sada 1514 ljudi, po prilici, a može to obavljati 850 ljudi, što prije dođu do 850, bit će im lakše. Zločin nečinjenja i vožnje bicikla u mjestu i čekajući da će Grad Zagreb te prazne hodove plaćati i dalje, neće proći", rekao je.

"Zadaća je gradonačelnika da sa istim novcima ili nešto manje novca napravi kvalitetu javne usluge dostupno građanima promptno i kvalitetno i to će biti tako, a tržište ne možete zaustaviti", poručio je Bandić.

Istaknuo je da se treba voditi računa o tome da se priprema tragovačkih društava za restrukturiranje i privatizaciju provede na zakonit, transparentan i pošten način, vodeći računa da ne naprave greške što su napravile njegove kolege na zapadu. "O tome ćemo voditi računa, ali ništa ne može zaustaviti djelatnosti određenih trgovačkih društava da se ne stave na test tržišne vage", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene