Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dokumenti poznati javnosti'

Bandić: Ne želim trošiti riječi oko Cvjetnog trga i fontana kod NSK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da ne želi više trošiti riječi oko obnove Cvjetnog trga i gradnje fontana kod NSK.

Razlog tome je, rekao je, što su svi dokumenti poznati javnosti, a i inspekciji Ministarstva financija koja je s tim u vezi bila u Gradskoj upravi.

Ne želim više s time zabavljati javnost, nego se baviti ozbiljnim poslom gradonačelnika. Revizija korištenja proračunskih sredstava je legalan i legitiman posao inspekcije Ministarstva financija i uredno ću primiti svakoga tko dođe. Na raspolaganju za svaku informaciju je i šef zagrebačkog Kontrolnog ureda Mirko Herak koji surađuje sa ostalim gradskim uredima, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, sazvanoj uoči sutrašnje skupštinske sjednice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna manje prostora za cvijeće Prosvjed na Cvjetnom trgu: "Trg bez cvijeća i kita, sve zbog bandita" Slika nije dostupna PROSVJEDNA AKCIJA CVIJET ZA CVJETNI "Moramo braniti Cvjetni od gradonačelnika, koji je ovaj put odlučio ukinuti dušu tog trga"

>> Bandić: Ostaje program gradnji fontana i popločavanja Cvjetnog trga

Zamoljen da komentira brzu reakciju inspekcije na gradnju fontana i obnovu Cvjetnog trga, za razliku od sporije reakcije oko cijena vrtića, Bandić je odgovorio kako do danas ne može prežaliti što je skupštinska većina "ubila solidarnost, socijalnu pravdu i demografsku politiku u Zagrebu" pa nema skale naplate vrtića što je, rekao je, pogodilo ljude slabijeg imovinskog stanja koji obično imaju više djece.

Naveo je da 38 posto obitelji ima primanja ispod dvije tisuće kuna po članu, a vrtić plaćaju isto kao oni koji po članu obitelji imaju primjerice šest tisuća i više. "To je zato što smo licemjeri i što sit gladnom ne vjeruje", rekao je Bandić poručivši da će se svim demokratskim sredstvima boriti da se to ispravi.

Rekao je da nije pristao na poskupljenje cijena ukopa koje su tražili iz Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Gradskih groblja, jer smatra da trebaju racionalnije poslovati, umjesto da udaraju po džepu građana.

"Njihov slogan 'vaše je da umrete, a sve ostalo je naše' ovaj put neće proći", naveo je Bandić. Naglasio je da je "teškom mukom" dao suglasnost za prijašnja poskupljenja i da u ovom mandatu to više neće napraviti, "ako ne izmijene zakon pa Skupština ne donese tu odluku". "Dok je u mojoj moći vodit ću računa o funkcioniranju grada, ali i o interesima građana", rekao je.

"Kolege iz Zagrebačkog holdinga imaju igračke koje sam im ostavio i ne znaju se s njima igrati. Neka počnu raditi kako Bog zapovijeda", poručio je Bandić.

Vezano uz politiku štednje u Gradu Zagrebu, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da žele ostvariti uštede i u dijelu osobnih primanja zaposlenika, od oko 60 milijuna kuna, s obzirom da su to učinili u ostalim dijelovima proračuna, u visini od 350 milijuna kuna. "To je svota koja neće ni uništiti niti spasiti proračun, ali radi se o principu da se na svim segmentima proračuna mora podjednako raditi na uštedi", rekao je Kojić.

Izvijestio je da su s predstavnicima sindikata dosad obavili šest krugova razgovora, no da sindikati nisu prihvatili ni prvi prijedlog da se plaće smanje pet posto i isplate materijalna prava iz Kolektivnog ugovora u visini neoporezivog dijela (koje bi donijelo uštedu u proračunu od 80 milijuna), ni drugi prijedlog s uštedom od 60 milijuna po kojem se plaća ne bi dirala, pa je zaustavljen daljnji postupak pregovaranja i krenulo se u mirenje.

"Do sada smo održali dva mirenja, bez pomaka, a na trećem, 28. lipnja, očekujem da se sindikati približe našoj drugoj ponudi, razumnoj i uravnoteženoj u odnosu na proračun i opću situaciju. Ako se to ne desi pristupa se počeku od tri mjeseca i otkazivanju Kolektivnog ugovora od strane poslodavca, Grada Zagreba", rekao je Kojić dodajući da nikakvo odgađanje ne bi bilo dobro, jer će proračun biti u minusu 60 milijuna kuna, što će, kaže, biti teško nadoknaditi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene