Automobil Fra Šime Nimca prodan je na javnoj dražbi u Splitu za više od 150 tisuća kuna. Ovrhom se, barem djelomično, želi naplatiti Nimčeva nekadašnja župa.


Automobil Fra Šime Nimca prodan je na javnoj dražbi. Ovrhu je zatražila Nimčeva nekadašnja župa iz Baške vode. No, to je tek kap u moru od 9.8 milijuna kuna koje fra Šime još uvijek duguje Crkvi za neovlaštenu prodaju njezinog zemljišta. Doznajemo kako je automobil prodan tvrtki iz Zagreba.

Vezani članci Peter Brodek Slovačka crkva upotrijebila ''tešku artiljeriju'': Iz aviona blagoslovili državu relikvijom koja nije korištena od 19. stoljeća Tornjevi zagrebačke katedrale Kako su u potresu prošle crkve? "Svaki onaj komad što je pao mogao je ubiti čovjeka"

A dok Crkva traži svoj novac, nepravomoćno osuđenom Fra Šimi država isplaćuje poticaje za poljoprivredu.

Javna dražba održana je u prostorijama franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu. Za automobil fra Šime Nimca bilo je troje zainteresiranih. U studenom 2014. fra Nimac je na splitskom županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Godina i devet mjeseci dosuđena je bankarici Jasmini Bilonić

Oboje su na slobodi. A Nimcu je za poljoprivredno zemljište država isplatila poticaje, doznajemo u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Šime Nimac podnio je zahtjev za izravna plaćanja 2015. za 4,07 hektara poljoprivrednog zemljišta. Temeljem zahtjeva za izravna plaćanja za 2012. isplaćeno mu je 2.655 kuna, a 2015. temeljem zahtjeva za izravna plaćanja isplaćeno mu je 8.861 kuna.

Sud u Benkovcu donio je pravomoćnu presudu po kojoj fra Šime mora Crkvi vratiti 9.8 milijuna kuna plus kamate. Novac od prodaje crkvenog zemljišta još nije vraćen.