Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će za nekoliko dana imati evidenciju dokumenata koji su proslijeđeni tužiteljstvima Srbije i BiH. Ante Šprlje, ministar pravosuđa, kaže da su se dokumenti izdavali na neadekvatan način.


Ante Šprlje, ministar pravosuđa, najavio je u četvrtak da će za nekoliko dana biti gotova evidencija i presjek dokumenata koje su hrvatske institucije predale tužiteljstvima Srbije i BiH, a zatim će se analizirati kolika je šteta učinjena.

Vezani članci Zgrada Ujedinjenih naroda UN optužuje ruske i ukrajinske snage za strijeljanje ratnih zarobljenika Milorad Dodik - 2 Republika Srpska prekinula odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom. Dodiku stigla poruka: ''Krenuli ste opasnim putem''

Dokumenti su se izdavali na neadekvatan način, u višegodišnjem procesu otišle su na tisuće dokumenata, od čega danas imamo posljedice, rekao je ministar Šprlje gostujući u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija.

"Mi ćemo cijelu tu situaciju izanalizirati, no za to će trebati vremena jer se radi o ogromnoj količini dokumenata", rekao je ministar te pojasnio da su protok dokumenata omogućavali protokoli suradnje između državnih odvjetništava i tužiteljstva BiH do 2011.

To je, kaže, kasnije obustavljeno te se međunarodna pravna pomoć više na taj način ne pruža. No, već im je dostavljena većina dokumenata koja im je bila potrebna, rekao je Šprlje i napomenuo da Hrvatska u toj suradnji nije radila ono što je radila Srbija, koja je u dokumentima ostavljala samo specifične tražene podatke, a ostalo "zacrnjivala".

Evidencija kroz par dana

"Ja sam dao nalog još u bivšoj vladi da se analizira sva dokumentacija koja je stizala zamolbenim putem iz BiH i iz Srbije, da se utvrdi za koga se tražilo i što se točno tražilo, koja vrsta toga. Mi sada radimo jedan presjek i evidenciju i ona bi trebala biti gotova za par dana", rekao je.

Istaknuo je i kako je Hrvatska tražila od BiH i Srbije prije nekoliko mjeseci da dostave sistematizirane podatke o hrvatskim državljanima koji se nalaze na optužnicama ili u određenim fazama istrage.

Iako su se tužiteljstva tih država na neki način obvezala da će odgovarati na takve zamolbe, oni to do danas nisu još učinili, istaknuo je Šprlje.

Ministar je potvrdio da je u srijedu održan sastanaka užeg kabineta i sastanak na kojem su bili premijer, on, ministar unutarnjih poslova, predstavnici SOA-e, glavni državni odvjetnik i rekao da su analizirali podatke koje imaju i razmijenili informacije jer su ih, rekao je, ova uhićenja inznenadila.

Potvrdio je također da Vlada osniva savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima i istaknuo da je Vlada dužna u ovakvim situacijama brinuti o interesu Republike Hrvatske.

Ocijenio je da su optužnice, zbog njihova tumačenja kvalifikacija zapovjedne odgovornosti, pravno upitne.

"Svjestan sam da upravo ciljanje najviših časnika RH ima drugu konotaciju", rekao je Šprlje.

Miljavac: Uhićeni samo Hrvati

U emisiji je sudjelovao i bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac, koji je u srijedu rekao kako zna da ga optužnica iz BiH tereti po zapovjednoj odgovornosti.

Rekao je da je na "oraškom" popisu 27 ljudi, od toga 12 Hrvata, od kojih je uhićeno 10 - nisu jednog našli, a jedan je teško bolestan. "Ostali na tom popisu RS-a kao osumnjičeni za ratni zločin su Bošnjaci. Ali uhićeni su samo Hrvati", rekao je Miljavac i ocijenio da je u pozadini politički interes. U situaciji kad jedni naginju prema Turskoj, a drugi Srbiji i Putinu, dok samo Hrvati imaju interes zbližavanja sa zapadnim integracijama, "netko diže tenzije i ima sasvim druge kalkulacije“, rekao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju