Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud u Londonu odlučio priznati Lex Agrokor!

Ramljak: Kontaktirao sam sa Sberbankom, dogovor je moguć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, priznao je vjerovnicima i dobavljačima 41,2 milijarde tražbina. Obavijestio je i da je sud u Londonu priznao Lex Agrokor, a objavio je i da će trošak savjetnika u restrukturiranju Agrokora biti između 58 i 69 milijuna eura, te da će ga platiti vjerovnici.

Ukupan iznos tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora koje su priznate iznosi 41,23 milijarde kuna, a osporeno je 16,54 milijarde kuna tražbina, pokazuju podaci objavljeni na stečajnoj oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna Slika nije dostupna Afera Agrokor Božinović: O pitanjima nacionalne sigurnosti ne raspravlja se javno

Iz objavljene liste vidljivo je i da je Ramljak osporio potraživanja ruskog Sberbanka, dijelom zbog neusklađenog stanja tražbina i obveza u poslovnim knjigama, a dijelom zbog parnica koje su u tijeku.

"Upravo smo dobili informaciju iz Londona. Danas je sud u Londonu odlučio da prizna Zakon o postupku izvanredne uprave, tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena osim u postupku cijelog ovog postupka izvanredne uprave", rekao je Ante Ramljak na početku konferencije za novinare, dodajući da je to dokaz da su bili na ispravnom putu i da u velikoj mjeri olakšava postupak. 

Rok za osporavanje osam dana

Vladimir Bošnjak, savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju, rekao je da su sve tražbine obrađivali do prije neki dan i od danas kreće rok od osam dana za osporavanje tražbina. "Vjerovnici imaju mogućnost uvida u kompletnu dokumentanciju narednih osam dana ovdje u Agrokoru. Imaju pravo uvida, analize dokumentacije, od 9 do 17 sati, jer je dokumentacija toliko opsežna da Trgovački sud nije mogao primiti svu dokumentaciju", rekao je Bošnjak.

Radi se o 11 tisuća pristiglih tražbina, od čega je osporeno 1100 tražbina. Malen broj prijava pristigao je nakon roka, a one su također predane na sud s preporukom da se odbace. Jedan dio vjerovnika nije prijavio tražbine, rekao je Bošnjak. 

Pravo glasa u postupku imat će samo tražbine društava koja nisu u vlasništvu Agrokora te Agrokorovih društava registriranih izvan Hrvatske. Svega 20 društava nosi 90 posto ukupnih prijava. Ukupan iznos zaprimljenih prijava je 504 milijarde kuna. Vjerovnici koji drže 29,6 milijardi kuna duga za sada ostvaruju pravo glasa u ovom postupku. 

Glavni su razlozi osporavanja vođenje sudskih postupaka po pitanju te tražbine u drugim jurisdikcijama. Drugi je razlog nepostojanost osnovanosti tražbine, treći se veže za ugovor o zakupu te jedan mali broj tehničkih osporavanja.

Slijedi dogovor s vjerovnicima

"Ovo je bio stvarno naporan rad zadnjih sedam mjeseci. Jako puno ljudi i savjetnika bilo je uključeno. Ovo je zadnji dokument koji smo bili dužni u ovom kratkom periodu identificirati i locirati", rekao je Ramljak, dodajući da nakon toga mogu krenuti prema dogovoru s vjerovnicima do konačne nagodbe. 

Vrtoglavi trošak savjetnika

Najavio je da će od sljedećeg mjeseca redovito objavljivati sve troškove postupka. "Na ovom projektu radi 19 profesionalnih savjetnika i ukupno 141 stručnjak, bilo u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja", rekao je Ramljak, dodajući da je ovo trenutno najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi. "Jako je puno stranih banaka uključeno u ovaj postupak i angažirali smo najbolje stručnjake. Ukupna naknada procijenjena do kraja postupka profesionalnih savjetnika iznosit će oko 58 milijuna eura, odnosno ovisno o duljini trajanja procesa i uspješnog sklapanja nagodbe, može se povećati na 69 milijuna eura", rekao je Ramljak. Ukupni troškovi savjetnika do 31. rujna iznose 18,2 milijuna eura. 

"Mi smo došli tek do pola. Motiv je još uvijek vrlo visok kod svih nas i siguran sam da ćemo napraviti uspješnu nagodbu. Radi se od jutra do mraka i svi ovi rezultati nisu pali s neba sami od sebe", rekao je Ramljak. 

Beveridge: Trošak restrukturiranja snose vjerovnici, a ne država

Alastair Beveridge, glavni savjetnik za restrukturiranje, usporedio je restrukturiranje Agrokora s nekim drugim restrukturiranjima kompanija u Europi. "Troškovi će biti oko 1 posto, kako u odnosu na dug, tako i u odnosu na prihod. Usporedili smo nekoliko situacija gdje su troškovi bili između 1 i 19 posto. Prosjek je bio oko 3,3 posto. Važno je znati da će trošak u ovoj situaciji biti trećina toga prosjeka", rekao je Beveridge, dodajući da trošak snose vjerovnici, a ne Hrvatska ili Vlada. 

"U sredini smo postupka i svjesni smo da treba učiniti još puno toga. Morat ćemo u tome surađivati sa svim dionicima, vjerovnicima i Sberbankom", rekao je Beveridge.

Jutros sam kontaktirao sa Sberbankom, kompromis je moguć

Ramljak je rekao da je tijekom jutra kontaktirao s predstavnikom Sberbanke. "Komunikacija između nas stalno je prisutna. Mi smo uvijek pružali ruku, nismo napravili niti jedan agresivan potez prema njima. Stalno smo se branili. Mislim da još uvijek postoji mogućnost da Sberbanka prihvati kompromis, da se dogovorimo kako ćemo nastaviti postupak ka uspješnoj nagodbi. Mislim da postoji želja i s njihove strane", rekao je Ramljak.

Na pitanje o tužbama Sberbanka, Ramljak je rekao da je ta banka samo jedan od vjerovnika. "Imaju 18 posto u ukupnim potraživanjima i ne mogu zaustaviti nagodbu. Mislim da nepotrebno sve strašimo oko toga da iza stoji ruska država, a da iza Knightheada stoji američka država. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom, u kojem mi imamo vlastiti dignitet i u kojem ćemo ja i svi moji savjetnici postupiti prema svemu što nam zakon omogućava. Prema bilo kome. Mislim da su toga svjesni svi kreditori, a mislim da i Sberbanka postaje svjesna svega toga", rekao je Ramljak.

Iako nisu najavili žalbu na odluku izvanredne uprave, Ramljak je uvjeren da će se predstavnici Sberbanka žaliti. 

Ukupno je potraživanje države 197 milijuna kuna, rekao je Bošnjak, dodajući da je 20 najvećih kompanija Agrokora na današnji dan u preplati davanja u proračun. 

Todorići bez potraživanja

Ramljak nije htio spekulirati koliki bi mogli biti otpisi dugova. "Svaki će vjerovnik sam izračunati koliki bi povrat mogao očekivati uloženih sredstava", rekao je Ramljak, koji također tvrdi da članovi obitelji Todorić nisu prijavili tražbine

Još je jednom ponovio da građani neće platiti ni kune zbog eventualnog gubitka sporova Agrokora te na pitanje garantira li za to, kratko odgovorio: "Garantiram". 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene